Hlavní obsah

Nový trend na trhu práce: Žádaní ajťáci využívají osobní agenty

Novinky, bab, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výrazný nedostatek zkušených IT specialistů na současném trhu práce přinesl nový trend, nejžádanější experti se svěřují do péče osobních agentů. Zkušení zákulisní hráči fungují jako prostředníci mezi firmou a svým IT chráněncem a dokáží vyjednat oboustranně výhodný kontrakt.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Mnohé firmy dlouhodobě poptávají zkušené IT specialisty. Ti jsou zaměstnaní jak v softwarových firmách, které vyvíjejí vlastní produkt, ale i ve výrobě, službách nebo v tzv. centrech sdílených služeb. Vznikají také zcela nové IT pozice, které se specializují přímo na metody softwarového vývoje.

Velká poptávka po IT expertech jim samotným však nemusí být vždy příjemná. V mnoha firmách po celé republice chybí stovky až tisíce IT specialistů, a proto některé firmy hledají i mezi zaměstnanci konkurence. Sami IT experti jsou pak pod velkým tlakem, který mnoha z nich nevyhovuje.

Jako ve sportu: agent vyjedná nejlepší podmínky

IT zaměstnanec obvykle získává novou práci třemi způsoby. Buď ho přímo osloví zaměstnavatel, nebo zprostředkovatel, nebo sám využije některý z internetových portálů či specializovaných služeb.

V roli zprostředkovatele figuruje headhunter („lovec hlav“) nebo recruiter (náborář). Vztah IT experta a osobního agenta stojí na důvěře a dlouhodobém vztahu a v mnohém se podobá vztahu špičkového fotbalisty s jeho hráčským agentem.

„Hráčský agent také často neumí kopnout do míče, ale velmi dobře se vyzná ve výhodných sportovních kontraktech. Stejně tak zkušený headhunter zná spoustu zákulisních informací, má dobré kontakty na klíčové lidi ve firmách a těm nejžádanějším talentům dovede zařídit diskrétní individuální výběrové řízení,“ vysvětlil Ondřej Havlíček ze společnosti Wolf Hunt.

Manipulace se nevyplatí

Firma může díky headhunterovi a jeho vlivu získat náskok před potenciální konkurencí nebo ji úplně eliminovat. Díky třetí straně se dozví o nápadu změnit pozici jako první a může provést celý přestup bez povšimnutí odborné veřejnosti.

Dobrý headhunter musí pohotově reagovat v případě, kdy se stávající zaměstnavatel snaží udržet IT zaměstnance atraktivní protinabídkou. „Změna zaměstnání je pro většinu lidí velmi důležitá událost, proto je třeba zachovat velký respekt a rozhodně nemanipulovat nikoho ze zúčastněných,“ upozornil Havlíček. Zodpovědností headhuntera je dodat maximum informací, porovnat nabídky a podpořit klienta v rozhodnutí, které dlouhodobě ovlivní jeho život.

Firmy hledají i mezi studenty

Kvůli nepříznivému demografickému vývoji klesá počet vysokoškolských absolventů IT oborů, což v kombinaci s jejich odchodem na lépe placená místa v zahraničí způsobuje další mezeru na českém trhu práce. Dotýká se to především profesí vytvářejících vyšší přidanou hodnotu: analytiků a vývojářů softwaru a počítačových aplikací či specialistů na databázové systémy a počítačové sítě. Tyto profese běžně vyžadují vyšší kvalifikaci a vzdělání, a jejich nedostatek proto není řešitelný v krátkodobém horizontu.

„V posledních letech jsme zaznamenali stagnaci zájmu o studijní obor informatiky a naopak můžeme sledovat značný nárůst zájmu IT a vývojářských firem o spolupráci s naší fakultou. Společnosti si nedostatek vysokoškolsky vzdělaných odborníků uvědomují a snaží se nalákat potřebné specialisty již během studia. I proto vznikají mnohá partnerství fakulty s firmami z oboru,“ uvedl Pavel Parízek z Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám