Hlavní obsah

Novou báň vynesl jeřáb na kostel za pár minut

Právo, Jiří Růžička
Morkovice-Slížany

Novou sedmnáctitunovou báň na věž kostela sv. Jana Křtitele do výšky dvaadvaceti metrů vynesl v pátek ráno velký jeřáb v Morkovicích-Slížanech na Kroměřížsku. Technické operaci, jejíž finále nakonec trvalo sotva deset minut, zatleskali obyvatelé obce i lidé z okolí i děti ze školy.

BEZ KOMENTÁŘE: Kostel v Morkovicích-Slížanech dostal novou báňVideo: Jiří Růžička, Právo

 
Článek

„Kupole je přesnou kopií té, která byla usazená předchozích dvě stě let nahoře na věži kostela. Stávající těleso váží 17 tun, je o dvě tuny těžší než původní, protože trámy jsou ještě čerstvé,“ sdělil ještě před samotným vyzvedáváním technický administrátor děkanství v Kroměříži Vít Pořízek.

Původní báň kostela sundali z věže v Morkovicích začátkem září. Aby nezůstala věž odkrytá na zimu, muselo se s výrobou nové báně spěchat. „Měděné opláštění nahradilo plechovou krytinu, která byla stará nějakých 120 let.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Vyzvednutí nové báně na kostel v Morkovicích na Kroměřížsku trvalo jen několik minut.

Nynější provedení je od řemeslníků lepší, než bylo dříve. Obdiv vzbuzují drobné římsy, ozdoby, které tam dříve nebyly. Takže klempířům patří uznání. Báň se vyzvedává do výšky 22 metrů, samotná její výška je 15 metrů, takže po vrchol kříže je to 37 metrů,“ upřesnil Pořízka.

Báň ukrývá nové vzkazy budoucím generacím

Technici, kteří transport připravovali, dělníci, kteří těžkou konstrukci přivazovali i přihlížející lidé okolo pak doslova se zatajeným dechem pozorovali pouť báně na její místo na věži. Dole se závaží po prvních pěti centimetrech maličko zhouplo, srovnalo a bez jediné zastávky putovalo nahoru. Usazení doprovodil potlesk.

„Podařilo se sehnat peníze z více stran, hodně poskytli ve sbírkách i sami farníci. Nahoře jsou ukryty dokumenty, které jsme tam objevili už při sundávání původní báně, obec i farnost přidaly další věci, které by mohly zajímat budoucí generace možná za dvě stě, tři sta let,“ dodal morkovický farář Jan Ston.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám