Hlavní obsah

Nová éra přichází: Hry nabídnou dechberoucí realistickou grafiku

Novinky, mif

Grafika ve hrách se v posledních letech nijak dramaticky neměnila. Tvůrci jednotlivých sice přidávali další a další vylepšení, zlomový bod však nastal až v poslední době. Technologie ray tracingu neboli česky sledování paprsků totiž slibuje bez nadsázky novou éru hraní na počítači.

Ukázka ze hry Battlefield V

 
Článek

Anglický termín ray tracing je v poslední době hodně skloňován. A to především díky společnosti Nvidia, která loni přinesla na pulty obchodů vůbec první grafiky podporující tento standard.

Šlo však o modely určené pro ty nejnáročnější uživatele, čemuž odpovídala i cenovka. Například nejlepší model GeForce RTX 2080 Ti vyšel na více než třicet tisíc korun. A to se bavíme přitom o samotné grafické kartě, na další tisíce či desetitisíce korun vyšly pak jednotlivé komponenty počítače.

V nabídce byly sice i levnější modely RTX 2080 a RTX 2070, ale ruku na srdce – i jejich cena nebyla pro běžné herní nadšence příliš příznivá. A to i přesto, že přínos v oblasti výkonu je v porovnání s předchozí tisícovkovou sérií nepopiratelný.

Foto: archív výrobce

Představeny byly tři grafické karty pro hráče.

Foto: archív výrobce

Jedna z nových grafických karet

Konečně model pro masy

Minulý týden se však na pultech obchodů objevily nové karty čerstvě představené řady RTX 2060. Ty se dají pořídit už za méně než deset tisíc korun. Nejsou sice tak výkonné jako třikrát dražší GeForce RTX 2080 Ti, ale na druhou stranu i přes příznivější cenovku nabízí podporu ray tracingu ve hrách díky přítomnosti tzv. RT jader.

Díky tomu se tato futuristická technologie otevírá širší skupině uživatelů.

Ti si budou moci vychutnat realistické vykreslení každé scény ve hře. RT jádra totiž dovolují vypočítat přesné stíny, odrazy a lomy světla podle konkrétních materiálů a samotné scény.

Foto: Novinky

Šéf společnosti Nvidia Jensen Huang s novou grafickou kartou

RTX - Project SolVideo: archív tvůrců

RTX - Lunar Landing

Věrnost, ze které mrazí

Je to patrné i z videoukázek níže. Děj konkrétního titulu dokáže nabrat úplně jinou atmosféru, když v krvelačné vřavě vidíte lehce se pohupující vlnky v protékající řece nebo zahlédnete sebe samotného s puškou v ruce v odrazu okna. I pouhá rozsvícená lampička dovede vdechnout díky realističtějšímu vykreslení stínů hororový nádech prakticky jakékoliv místnosti.

Právě dechberoucí realističnost je největším kladem nové generace grafik – a éry her, které díky tomu přijdou.

Reálnější grafiku totiž nabídnou pouze tituly, které budou na nový standard připraveny. Implementace technologie RTX by nicméně neměla být nijak složitá. Již nyní tak byla potvrzena podpora pro tituly Assetto Corsa Competizione, Atomic Heart, Battlefield V, Control, Enlisted, Justice, JX3, MechWarrior 5: Mercenaries, Metro Exodus, ProjectDH či Shadow of the Tomb Raider.

Reálné ukázky her se zapnutým ray tracingem si můžete prohlédnout níže. V některých nechybí ani porovnání, jak konkrétní scéna vypadá s vypnutými efekty.

RTX - Tomb RaiderVideo: archív tvůrců

RTX - Metro Exodus

RTX - Atomic Heart

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám