Hlavní obsah

NKÚ: Podpora bydlení musí doznat změn

Právo, Jiří Novotný

Na podporu bydlení vynaložil náš stát za dvacet let 232 miliard korun. Kromě toho přispívá i ohroženým lidem na náklady za bydlení. Za poslední dva roky na to šlo 23,2 miliardy.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Bytová politika je roztříštěná mezi mnoho institucí, chybí jasné vymezení kompetencí i vyhodnocení účinnosti podpory. Upozornil na to v pondělí Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Jak konstatoval, stále chybí zákon o sociálním bydlení a příslušné instituce nesledují, kdo užívá dotované sociální byty. Stát přitom poskytl dotace na více než 22 tisíc takových bytů.

Příliš drahé byty

Situaci neprospívá ani nedostatečná bytová výstavba. Podle informací Českého statistického úřadu klesl letos v říjnu počet stavbaři zahájených bytů ve srovnání se stejným loňským měsícem o 1,7 procenta, když se jich v celé ČR začalo stavět jen 2780.

Není tedy divu, že pro desetinu obyvatel ČR představují náklady na bydlení více než 40 procent disponibilních příjmů domácnosti. Na pořízení vlastního bydlení (70 m2) je u nás potřeba jedenáct průměrných hrubých ročních platů, zatímco v Belgii na to stačí 3,7, v Německu pět a ve Velké Británii 9,8 platu.

Účinněji proti zneužívání dotací

„Aby byla podpora bydlení účinná, musí být jasně určené role jednotlivých institucí, které mají na bydlení vliv, a to včetně obcí. Je také potřeba vymezit sociální bydlení a pro koho je určeno. Stát by měl své intervence pravidelně vyhodnocovat, aby věděl, jaký mají dopad,“ zdůrazňuje NKÚ.

Důležité je také účinněji bojovat proti zneužívání podnikání založeného na provozování ubytoven a nájmu bytů ohroženým osobám. Z podpory osob postižených ztrátou bydlení totiž profitují pronajímatelé nemovitostí. Ke zlepšení situace by přispělo i snížení počtu vyloučených lokalit a úspěšnější integrace ohrožených osob na trhu práce. Počet vyloučených lokalit však naopak roste. Jak NKÚ vyčíslil, v roce 2006 bylo takových lokalit v ČR 310 a žilo v nich 80 tisíc lidí. V roce 2015 se jednalo už o 606 lokalit se 115 tisíci lidmi.

Některé pozitivní věci se ale již chystají. Ministerstvo pro místní rozvoj slíbilo změnit koncepci bydlení.

Ministerstvo práce a sociálních věcí zase připravilo návrhy na úpravu výpočtu sociálních dávek a změny v systému sociálních služeb. Podílí se i na přípravě zákona o sociálním bydlení.

Reklama

Související články

Byty zdražují. Pozor na podpojištění

Český realitní trh je již delší dobu ve znamení rostoucích cen nemovitostí. Pro jejich majitele to má pozitivní efekt, hodnota jejich majetku roste. Na druhou...

Na hypotéku už mnoho lidí nedosáhne

Úrokové sazby hypotečních úvěrů jdou nahoru, v posledních týdnech je zvýšili největší poskytovatelé v zemi. Vedle vyšší ceny začínají podle bank omezovat...

Výběr článků

Načítám