Hlavní obsah

Nikola chce v Evropě prodávat vodíkový tahač, má mít přes tisíc koní

Automobilka Nikola Motor přidává ke dvěma tahačům pro americký trh třetí model, nazvaný jednoduše Tre a určený pro Evropu. Má to být elektromobil s vodíkovými palivovými články a má se začít vyrábět v první polovině příští dekády.

Foto: Nikola Motor

Nikola Tre

Článek

Tahač Nikola Tre je pojmenovaný norským slovem pro číslo tři. Jeho testování má začít právě v Norsku, a to v roce 2020. Se sériovou výrobou firma počítá od roku 2022 nebo 2023. Ta by měla probíhat také v Evropě, ovšem přesné místo firma zatím hledá.

Tre má být k mání v několika verzích s výkonem od 507 do 1013 koní a točivým momentem až 2712 N.m, všechny mají být samozřejmě vodíkové. Váha tahače má být srovnatelná s dnešními dieselovými, byť přesné číslo firma neudává, a dojezd na jedno naplnění nádrží má být 500–1200 kilometrů podle toho, jak velké nádrže zákazník zvolí.

Firma také plánuje v Evropě vytvořit infrastrukturu čerpacích stanic vodíku, aby bylo tyto tahače kde tankovat. V roce 2022 má vzniknout první a do roku 2030 má být pokryta většina evropského trhu.

Foto: Nikola Motor

Nikola Tre

Podle Trevora Miltona, zakladatele a ředitele automobilky, má být model Tre prvním evropským bezemisním tahačem. A má být také schopný autonomní jízdy úrovně 5, tedy bez nutnosti jakéhokoli zásahu řidiče – člověka.

Prozatím zveřejněné obrázky nejsou fotky skutečného auta, nýbrž počítačové ilustrace. Prototyp svět uvidí v dubnu příštího roku, kdy bude automobilka pořádat předváděcí akci ve Phoenixu v americké Arizoně.

Reklama

Výběr článků

Načítám