Hlavní obsah

Německý řezník otevřel klobásový hotel

Novinky, vpl

V době, kdy mnoha malým soukromým řeznictvím tvrdě konkurují internetové obchody s potravinami a neprospívá jim ani alespoň v západní Evropě stále rostoucí počet lidí odmítajících konzumovat maso, přišel jistý německý řezník s naprostou novinkou pro zákazníky: hotelem zaměřeným na uzeniny s tomu odpovídajícím vybavením a výzdobou.

Foto: DPA

Klaus Böbel pózuje s polštářem z vídeňských párků.

Článek

Vídeňské párky na stěnách, klobásy na posteli a na chodbách řeznické nože. To, co může být pro vegetariány děsivou noční můrou, najdeme v hotelu na jihu Německa. Vítejte v prvním německém „vuřtovém“ ubytovacím zařízení se sedmi pokoji. Hotelem v bavorském městě si osmačtyřicetiletý řezník Claus Böbel splnil dlouholetý sen.

Po vstupu do pokoje vítá hosta tapeta barevně zobrazující pečené vuřty spolu se šnůrou libových klobásek nad postelí a polštářem z vídeňských párků. Böbel si je plně vědom, že se lidé, kteří se vyhýbají masu, do jeho hotelu zrovna nepohrnou.

„Buď se u mne host bude cítit v pohodě, nebo si řekne: Už nikdy víc,“ vysvětluje agentuře DPA. Bavorský hoteliér má štěstí: většina návštěvníků spadá do první kategorie. „Na nedostatek objednávek si rozhodně nemohu stěžovat.“

Uzeniny kam se podíváš

Současně ale přiznává, že mu velmi pomáhá web pro rezervace ubytování. Není divu, že většinu zájemců stále tvoří lidé na služební cestě, kteří přijeli do nedalekého konferenčního střediska v Norimberku a shánějí si dosažitelné a současně levné ubytování.

Německý řezník se ale snaží, aby do jeho zařízení zamířili hosté, kteří chtějí odhalit tajemství přípravy místní pečené klobásy, ochutnat menu složené z více uzenin nebo se dozvědět více o vídeňských párcích nebo bavorských uzenkách.

Ubytovací zařízení se nachází na stejném pozemku jako Böbelovo moderní řeznictví a sídlí v pískovcové budově, která kdysi sloužila jako zájezdní hostinec. Majitel do renovace investoval asi 700 tisíc eur (18,3 milionu korun).

Foto: DPA

Rozmístění pokojů podle čísel ukazují tradiční řeznické nože

Do tradičního hotelu má ten Böbelův hodně daleko. Jakmile přistoupíte k recepci, vítá vás široká škála konzervovaných párků přímo z majitelovy výrobny. Hotel samotný je totiž jak svatyní pečené klobásy, tak Böbelovou vzorkovou prodejnou. Zdi uvnitř místností pokrývají obrázky párků, informace o tom, jak se připravují, a návod, jak si na nich nejlépe pochutnat.

V pokoji č. 1, určeném pro skalní milovníky uzenin, rozvěsil majitel umělohmotné tašky se syrovým masem a tukem, hlavní přísadou do uzenin. Dokonce i při cestě schodištěm míjejí hosté nejprodávanější masné výrobky bavorského řezníka.

Novátorství má v krvi

Všechny, kdo Böbela dobře znají, otevření klobásového hotelu vůbec nepřekvapilo. Už v roce 2007 začal své výrobky nabízet na internetu. Před deseti lety začal pro zájemce organizovat „klobáskové zážitky“, což není nic jiného než lekce řezničiny, ochutnávání pečených klobás a dílny, kde se účastníci učí vyrábět párky. „Abychom uspěli, musíme naše výrobky odlišit od uzenin ze supermarketů a nabídnout zákazníkům mnohem víc,“ vysvětluje šikovný uzenář z Georgensgmündu.

„Böbelův nápad je v podstatě správný,“ myslí si Ernst Hartung, odborník z německé marketingové a poradenské agentury. „Je ale možné, že někoho může popudit. Logo firmy, roztomilé prasátko, mohou někteří chápat jako neúctu k hospodářským zvířatům.“ Bavorské sdružení řezníků sleduje Böbelovo podnikání se zájmem. „Claus je bezesporu novátorský chlapík,“ potvrzuje Stefan Ulbricht, mluvčí sdružení. „Jeho podnikatelský záměr ale nemusí být vhodný pro všechny. Každý majitel řeznictví se musí rozhodnout sám, co je pro něj nejlepší podle toho, v čem se cítí být silný v kramflecích.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám