Hlavní obsah

Nejúspěšnějším dokumentárním filmem roku 2009 je Vítejte v KLDR!

Novinky, Stanislav Dvořák

Nejúspěšnějším českým dokumentem roku 2009 se stal film Vítejte v KLDR! Lindy Jablonské, na který přišlo do kina 7760 diváků. Celkově navštívilo v kině dokumenty 60 000 lidí. Oznámil to v tiskové zprávě Institut dokumentárního filmu.

Článek

Snímek Vítejte v KLDR! nedávno vyšel i na DVD. Je nominován na Českého lva v kategorii Nejlepší dokument a probojoval se do užšího výběru sekce La Semaine de la Critique filmového festivalu v Cannes.

Vítejte v KLDR! je mrazivým záznamem zájezdu turistů do komunistické Koreje, kde lidé trpí hladem, ale vláda se pro cizince snaží hrát pečlivě připravené divadlo o šťastné zemi.

Sedmadvacet českých turistů prožije program složený z návštěv nejrůznějších „atrakcí“ poskytovaných místní státní turistickou kanceláří. Turisté stráví několik dní v hlavním městě a přilehlých oblastech, navštíví například Dům pionýrů, demilitarizovanou zónu na hranici s Jižní Koreou nebo Muzeum armády.

Všichni cestovatelé musí přistoupit na fakt, že je po dobu zájezdu omezena jejich svoboda, už v Pekingu odevzdají mobilní telefon, do země je zakázáno vozit přístroje GPS nebo „závadné“ tiskoviny. Turistický program je pod neustálým dohledem, nikdo ze skupiny nemůže neorganizovaně opustit hotel, nikdo se nesmí vzdálit od hromadné prohlídky a vydat se na průzkum na vlastní pěst či dokonce oslovit nějakého normálního Severokorejce.

Dokumentů se točí stále víc

Premiéru mělo loni rekordních šestnáct snímků, o pět více než v roce 2008. Z nich největší úspěch sklidila kromě Vítejte v KLDR! Babička režisérky Zuzany Piussi a také Česká RAPublika, vůbec nejnavštěvovanější film, který měl však premiéru už v roce 2008. V první desítce se objevují i filmy René Heleny Třeštíkové a Občan Havel Pavla Kouteckého a Miroslava Janka (rovněž z roku 2008).

„Loni se žádnému filmu nepodařilo ani zdaleka zopakovat výjimečný úspěch Občana Havla a díky tomu rok 2008 z hlediska návštěvnosti zůstává rekordním. Naopak ale pokračuje velmi pozitivní trend, kdy stále více dokumentárních filmů nachází své místo v kinodistribuci,“ hodnotí údaje Andrea Prenghyová, ředitelka Institutu dokumentárního filmu, který systematicky mapuje dokumentární scénu ve střední a východní Evropě a věnuje se podpoře filmových profesionálů z této oblasti.

Podle režisérky Vítejte v KLDR! Lindy Jablonské byl loňský rok pestrý. "Vznikly na první pohled klasické, přitom však ohromně propracované a poutavé Zapomenuté transporty, do kin vstoupil potřebný, aktivistický a autorský Auto-Mat a na DVD vyšla kolekce restaurovaných filmů Jana Špáty - počin hodný uznání a zásluh."

Na rekordním počtu dokumentů se projevila i podpora Státního fondu České republiky pro podporu a rozvoj české kinematografie, který poslal v roce 2009 na výrobu, distribuci a propagaci dokumentů celkovou částku přes 30 miliónů korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám