Hlavní obsah

Malé lži

Novinky, Lukáš Bek

Jakmile politik při veřejné diskusi na nějakou otázku odpoví slovy "jsem rád, že jste to otevřel", s vysokou mírou pravděpodobnosti jde ve skutečnosti o téma pro dotyčného po čertech nepříjemné. To se záhy potvrdí zvýšením hlasu a argumentačními veletoči při nichž, jak pochopitelné, občas něco ujede.

Foto: Martin Němec

Šumava je vyhledávaným místem jak pro víkendové pobyty, tak hlavně pro letní dovolenou.

Článek

Do podobné situace se v nedělní televizní Sedmičce dostal šéf ODS Mirek Topolánek, raduje se nad otázkou Cyrila Svobody, jakže to je s novým sídlem ODS. Tisk se totiž minulý týden pozastavil nad personáliemi firmy, s níž ODS stomiliónový kontrakt uzavřela. A to podle části občanských demokratů ve snaze opět poškodit stranu, jejíž financování je minimálně od dob stále tak neférově připomínaného Pepy z Hongkongu panensky čisté.

"Koupili jsme to od společnosti, která je čistá a z hlediska práva jsou ti lidé beztrestní ... Ti lidé už tam nejsou, ti odešli v roce 1995, on je rok 2003," bránil se Topolánek. Potíž je v tom, že předseda nemá tak úplně pravdu, nebo snad, nedej bože, lže.

Jednatelem firmy nazvané podle malostranské adresy kýženého objektu Jánský vršek, s. r. o., je podle platného internetového výpisu z obchodního rejstříku ing. Petr Pešta, a to od 27. 3. 2000. Tento ing. Pešta byl místopředsedou představenstva První slezské banky. Letos v lednu byl odsouzen k 20 měsícům s podmínečným odkladem na 2 roky a pokutě 50 tisíc korun. Pešta se odvolal. Podle Okresního soudu v Opavě peněžnímu ústavu jednáním manažerů vznikla šestimiliónová škoda. Tolik fakta. Někdejšímu počínání současného obchodního partnera ODS se jinak taky říká tunelování.

Topolánek byl tedy v Sedmičce zřejmě Svobodou natolik vyveden z míry, že tuto skutečnost zapomněl. Minulý týden totiž, stejně jako hlavní manažerka ODS Libuše Benešová, současné působení exbankéře Pešty ve firmě Jánský vršek běžně komentoval.

Tyto "malé lži" jsou velmi nebezpečné, normální divák je totiž nemá šanci rozpoznat a spíše uvěří zkazkám o nenávistných novinářích.

PRÁVO 14. října

Reklama

Výběr článků

Načítám