Hlavní obsah

Muzikál Edith a Marlene se v Národním divadle moravskoslezském dočká třicáté reprízy

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jubilejní třicáté reprízy se dočká ve středu 3. června na jevišti ostravského Divadla Jiřího Myrona komorní muzikál Edith a Marlene, jehož autorkou je maďarská spisovatelka Éva Pataki. V inscenaci, kterou režíroval Janusz Klimsza, hlavní role hrají a zpívají Hana Fialová a Eva Zbrožková.

Foto: Robert Rohál

Eva Zbrožková (Marlene Dietrich) a Hana Fialová (Edith Piaf) v ostravské inscenaci Edith a Marlene.

Článek

Úspěšnou ostravskou inscenaci, jejíž dvě premiéry proběhly na jedné ze scén Národního divadla moravskoslezského 19. a 21. prosince 2013, provází neobyčejný divácký úspěch. Každá repríza je beznadějně vyprodaná. Ostatně není to tak dávno, co za výkon Edith byla oceněna prestižní Cenou Thálie představitelka Edith Piaf Hana Fialová.

Postavu Marlene Dietrich ztvárňuje Eva Zbrožková, zatímco režie se zhostil kmenový režisér činohry NDM Janusz Klimsza. V dramaturgii Patricka Fridrichovského a v hudebním nastudování Marka Prášila publikum uslyší v originálním znění takové písně jako La Vie en rose, L'Accordéoniste, Mon Dieu, Milord, Lili Marleen, The Laziest Girl in Town, l'Hymne à l'amour, Blaue Angel, Non, je ne regrette rien a další.

Příběh ikon své doby, které se staly nesmrtelnými legendami, láká a přitahuje. Zatímco legendární francouzská šansoniérka Edith Piaf byla nad obyčej živelná, hýřivá a dočista nekonvenční, německá diva Marlene Dietrich, která později přesídlila do Ameriky, představuje její čirý protějšek: vynikala sebekázní s uznáním pro pravidla.

Edith Piaf se naproti tomu s bohémským odhodláním vzpouzela proti všem vžitým pravidlům a normám. Traduje se, že její uhrančivý zpěv byl přímým projevem pudu sebezáchovy. Navíc i své dětství a dospívání prožily v naprosto protichůdných poměrech. Marlene pocházela z důstojnické rodiny, kdežto Edith byla nezaopatřené dítě, které doslova vyrostlo na ulici.

A právě této jedinečné dvojpólovosti obou žen využila maďarská spisovatelka a scenáristka Éva Pataki a spříznila jejich osudy. Osobně se však znaly i ve skutečném životě. Některé prameny hovoří o hlubokém a pevném přátelství a nevylučují ani milostné sblížení. Marlene šla Edith za svědka při její první svatbě v roce 1952 a při této příležitosti jí věnovala náhrdelník se sedmi smaragdy.

Komorní muzikál Edith a Marlene měl světovou premiéru v budapešťském divadle Vígszínház v lednu 1986; jeho českou premiéru uvedlo v roce 1995 Slezské divadlo Opava, řadu sezón hru uvádí také pražské Divadlo Pod Palmovkou.

Reklama

Výběr článků

Načítám