Hlavní obsah

Michl je odpůrcem slabé koruny. V ČNB se zařadí k jestřábům, myslí si ekonomové

Novinky, bož

Ekonom Aleš Michl, kterého chce prezident republiky Miloš Zeman jmenovat do bankovní rady ČNB, v minulosti patřil k odpůrcům politiky slabé koruny a zastáncům vyšších úrokových sazeb. Mezi centrálními bankéři by se tak měl zařadit k takzvanému jestřábímu křídlu. Shodli se na tom ekonomové oslovení Novinkami.

Foto: Petr Horník, Právo

Ekonom Aleš Michl

Článek

O jmenování Michla se spekulovalo delší dobu. Prezident informaci potvrdil ve čtvrtek v rozhovoru pro televizi Barrandov. „Já mám velmi rád jeho texty. Řadu z nich jsem studoval, řada z nich se mně líbí a mimo jiné má smysl pro humor,” nechal se slyšet. [celá zpráva]

„Aleš Michl se v minulosti vyjadřoval pro silnou korunu a kritizoval kurzový závazek,“ uvedl ekonom Komerční banky Viktor Zeisel.

„Odhadujeme tak, že se zařadí spíš k jestřábům v bankovní radě. Se svým opatrným postojem k přijetí eura do bankovní rady zapadne,“ dodal.

Zpochybňoval politiku slabé koruny

Podobně to vidí i hlavní ekonom ING Bank Jakub Seidler. „Dle dřívějších mediálních vystoupení Aleš Michl obecně nepatří mezi zastánce netradičních kroků centrálních bank a politiky extrémně levných peněz,“ připomněl.

„V minulosti také často zpochybňoval politiku slabé koruny a prodlužování kurzového závazku ČNB či smysluplnosti vysokých intervencí k jeho obraně. V tuto chvíli tak zapadne spíše do jestřábího křídla ČNB a bude podporovat návrat úrokových sazeb k vyšším úrovním, pokud to ekonomický vývoj dovolí,“ dodal.

Michl působí jako poradce premiéra Andreje Babiše. Nahradí jedno ze dvou uvolněných míst po odchodu dvojice viceguvernérů Mojmír Hampl a Vladimír Tomšík. Právě Mojmír Hampl patřil po ukončení intervencí proti koruně k veřejným zastáncům rychlého zvyšování úrokových sazeb.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám