Hlavní obsah

Medvěda ze Zlínska chce zoo v Belgii

O medvěda, který se od září pohybuje na Vsetínsku a Kroměřížsku, projevila zájem zoologická zahrada z Belgie. Řekl to mluvčí zoo v Táboře Filip Sušanka. Tato zoo kontakt zprostředkovává, kvůli medvědovi oslovila více než 300 zahrad v Evropě.

Foto: Pavel Košíček

Snímky medvěda, který se v pondělí ráno zaměřil u Doubrav na Zlínsku na popadané trnky.

Článek

Která zoo konkrétně má o medvěda zájem, Sušanka neuvedl. "Tento týden jsme oslovili zhruba 300 zoologických zahrad z celé Evropy a na základě té výzvy se nám přihlásila jedna konkrétní zoologická zahrada v Belgii, že by o medvěda měla za určitých podmínek zájem. Jsme v dalším jednání, poslední e-mailová komunikace proběhla dnes. Zatím není žádná smlouva podepsána ani finální dohoda není, ale je to na dobré cestě," řekl Sušanka.

Jak a kdy se medvěd může do Belgie dostat, není zatím jasné, protože kraj ve čtvrtek přišel s informací, že kvůli úředním postupům se medvěd zatím nesmí odchytit. Bude trvat nejméně měsíc, než nabude právní moci řízení o výjimce k jeho odchytu či odlovu. [celá zpráva]

Medvěd na ZlínskuVideo: Facebook Zpravodajství FTV Prima

Asi čtyřletý medvěd se pohybuje po velkém území, což je u mladých jedinců podle odborníků typické. Starší medvědi mají svá teritoria a lidé o výskytu zvířete často nevědí. Medvěd, který se nyní pohybuje v kraji, se však chová netypicky, chodí do blízkosti lidských obydlí a ztrácí plachost.

Zvíře dosud zabilo zhruba tři desítky ovcí, také kozy a kohouta a zničilo úly a žádostí o náhradu škody přibývá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám