Hlavní obsah

Mateřská škola v Kerharticích získala bronzový certifikát programu Skutečně zdravá škola

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve středu 12.prosince na slavnostním adventním setkání s rodiči obdržela MŠ Sokolovská Ústí nad Orlicí-Kerhatice z rukou koordinátorky Pardubického kraje certifikát za splnění bronzových kritérií programu Skutečně zdravá škola.

Foto: Stanislava Dvořáková

Koordinátorka spol. Skutečně zdravá škola Hana Murphy, ředitelka MŠ Jana Šparlinková,vedoucí stravování Jana Harapátová a kuchařka Radka Pávková.

Článek

Adventní setkání, které MŠ v Kerharticích připravila pro rodiče a jejich děti mělo tentokrát zvlášť slavnostní charakter.

Obvyklý program společného tvoření vánočních dekorací a zpívání koled vyvrcholil okamžikem návštěvy koordinátorky Pardubického kraje společnosti Skutečně zdravá škola Hany Murphy, která mateřské škole za splnění bronzových kritérií programu Skutečně zdravá škola předala certifikát a děkovný dopis.

Vedení mateřské školy již v roce 2014 reagovalo na narůstající trend nezdravého stravování dětí, jehož celostátním problémem byla narůstající nadváha a zvyšující se počet obézní mládeže. V průběhu let pomalu v kuchyňce MŠ byl měněn jídelníček za méně slazené nápoje a za pokrmy obsahující méně cukru a soli. Na talířích se objevovalo více zeleniny a ovoce.

Když se ředitelka MŠ a kuchařky seznámily s programem Skutečně zdravá škola, poznaly, že část daných kritérií vlastně dávno plní. Výsledkem bylo adventní setkání s rodiči v prosinci roku 2017, kdy bylo potvrzeno přihlášení do tohoto programu.

Nyní po uplynutí roku, kdy byly využívány nejméně v 75 procentech suroviny od regionálních pěstitelů a chovatelů a tím i naplnění prospěšné sezonní stravy, za široké informovanosti rodičů a jejich zapojení v obdobné podobě domácího stravování, došlo k vyhodnocení výsledku udělením bronzového certifikátu.

Ředitelka mateřské školy Jana Šparlinková s kolektivem kuchařky a pomocné síly v kuchyni, za podpory čtyř vychovatelek a dvou asistentek zajišťují výrobu a kulturu stravování 90 dětí. Správné stravovací návyky v kolektivu 43 dětí MŠ rozvíjí dál u 47 žáků kerhartické ZŠ, která se nachází přes ulici proti budově MŠ a kam jsou tyto obědy také dodávány.

I občerstvení na adventním setkání se neslo v duchu zdravé výživy. Byly nabízeny jednohubky s čočkovou, vajíčkovou s pórkem a uherskou pomazánkou na plátcích celozrnných chlebů. Ze sladkostí to byl štrúdl ze špaldy a hruškový džus se skořicí.

V hodnocení dosaženého výsledku Jana Šparlínková pak přiznala, že získání stříbrného certifikátu není sice zcela jednoduché, ale ani nemožné. Úkolem bude udržení stávajícího standardu.

Reklama

Výběr článků

Načítám