Hlavní obsah

Martin Kocourek

Foto: Milan malíček, Právo
Článek

Ve vládě Petra Nečase se po volbách v květnu 2010 stal šéfem resortu průmyslu a obchodu za občanské demokraty. Během povolebního jednání trojkoalice ODS, TOP 09 a VV byl členem expertní skupiny o veřejných rozpočtech, mandatorních výdajích a sociálním a penzijním systému. V listopadu 2011 vládu opustil.

Kocourek má s politikou zkušenosti už z někdejší vlády premiéra Václava Klause, kdy vykonával funkci poslance Federálního shromáždění a poradce pro mikroekonomiku a privatizaci (1992-1997). Do Sněmovny se vrátil v roce 1998 a za ODS pracoval jako předseda rozpočtového výboru až do roku 2006, když byl v roce 2002 opět zvolen. Za vlády Mirka Topolánka byl ekonomickým expertem ODS na veřejné finance a v současnosti vykonává tuto funkci také. Poté začal podnikat a stal se garantem ekonomické části programu ODS.

Kromě postu ve Sněmovně působil také v dozorčích radách Unipetrolu, České spořitelny a také ve Fondu národního majetku. V prosinci 2006 se stal předsedou dozorčí rady ČEZ.

Martin Kocourek se narodil v Praze v roce 1966 a v roce 1992 na Českém vysokém učení technickém vystudoval ekonomii. V Londýně se v roce 1994 účastnil stáže investičního bankovnictví a v USA v roce 1997 stáže ve finančním sektoru.

S ohledem na svou specializaci se podílel i na vydání dvou ekonomických učebnic - v roce 1991 vyšla Ekonomie pro inženýry a o rok později Teorie firmy.

V listopadu 2011 nezvládl coby ministr vysvětlit finanční operace, při nichž na účet jeho matky putovalo 16 miliónů korun. Ty tam Kocourek "odklonil" přes společnost Key Investments, aby se nestaly součástí rozvodového řízení.  Následně na svůj post rezignoval. Případem se zabývala i policie.

Články k tématu