Hlavní obsah

Mamutíkův vodní park otevřel své brány v obci Dolní Morava

Novinky, Josef Zajíc
Aktualizováno

V sobotu 5. července v 10 hodin byl v obci Dolní Morava otevřen Mamutíkův vodní park čili interaktivní přírodní areál především pro děti. Slavnostní pásku přestřihl hejtman Pardubického kraje JUDr. Martin Netolický.

Foto: Josef Zajíc

Dolní Morava 5.7.2014: Mamutíkův vodní park.

Článek

Nad obcí Dolní Morava se ční do výše 1233 m. n. m vrchol Slamník. Pod vrcholem stojí chata Slaměnka (1123 m. n. m.), na kterou se i cyklisté mohou dostat čtyřsedačkovou lanovkou.

Přímo proti chatě na západním hřbetu se tyčí dřevěná rozhledna Klepáč a dole v údolí si to žene řeka Morava, která pramení pod Kralickým Sněžníkem ve výšce 1370 m. n. m. a po 354 kilometrech se vlévá do Dunaje.

V tomto krásném prostředí byl v sobotu 5. července slavnostně otevřen interaktivní přírodní areál pro děti, mládež a rodiče pod názvem Mamutíkův vodní park. Pořadatelé pro děti připravili poučnou zábavu, díky ní dětí pochopí, kde řeka pramení, jak se v kopcích slévají potůčky v bystřiny a ty v malé říčky, až nakonec krajinou plyne mohutný tok řeky.

Děti si zde mohou vyzkoušet, jak voda svou energií pohání mlýnská kola či turbíny, které pak vyrábějí elektřinu. Na různých modelech stavidel a přehrad si mohou vyzkoušet  jak se chová voda jako nebezpečný živel, ale také dobrý pomocník v případě, že je spoutána a slouží.

Areál je postaven tak, aby děti mohly soutěžit při vypuštění lodiček do korýtek o to, která lodička dopluje do dřevěného sudu dříve. Přírodní areál je vlastně velké vodní hřiště, kde voda je základním prvkem k hraní, experimentování a získávaní poznatků o přírodě-

Mamutíkův vodní areál a dětský FUN park je otevřen denně od 9 do 19 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám