Hlavní obsah

Maláčová neprosadila zvýšení životního a existenčního minima

Novinky, zpe

Životní a existenční minimum se od ledna nezvýší. Snažila se to prosadit ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD), na pondělním jednání vlády ale neuspěla. Vláda se k návrhu vrátí v lednu. Částka může být podle Maláčové navýšena od února.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) ve Sněmovně

Článek

Minimum se zvedlo naposledy v lednu 2012, Maláčová ho chtěla zvýšit o 380 korun. Pro samotného dospělého činí 3410 korun, pro děti a další dospělé v rodině je nižší. Částka se využívá při stanovení dávek.

„Jde o ochranu nejslabších lidí v naší společnosti, zejména samoživitelek, seniorů, dětí a zdravotně postižených. Dále chceme motivovat lidi v exekucích k legální práci, protože jim na konci měsíce může díky navýšení životního minima zůstat až o několik set korun více,“ sdělila Novinkám Maláčová.

Potřebných 450 milionů korun na příští rok má ministerstvo práce a sociálních věcí ve své kapitole, změna by se tak nedotkla státního rozpočtu. Záměr projednávala už dříve koaliční rada, na navýšení se nedohodla.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) argumentovala tím, že zvýšení hodnot by znamenalo růst částky rozhodné pro výpočet dávek v hmotné nouzi, a tím podporu v nezaměstnanosti, což ČR nepotřebuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám