Hlavní obsah

Mahenovo divadlo v Brně zve na hru U Kočičí bažiny

Novinky, Jiří Smutný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Činohra Národního divadla Brno připravila na pátek 22. září premiéru hry nejznámější irské dramatičky Mariny Carr U Kočičí bažiny. Představení, nastudované režisérem Martinem Františákem, začne v Mahenově divadle v 19 hodin.

Foto: Jiří Smutný

Na tiskovou konferenci přišli Pavel Jurda, Martin Františák, Tereza Groszmannová, Anna Stropnická, Igor Bareš a Tomáš David

Článek

Děj zavede diváka na irský venkov, syrový kraj bažin a rašelinišť. Místní komunita se chystá na slavnost. Svatební den Carthaga Killbridea a jeho mladé nevěsty Karolíny je však od počátku zastíněn temnými znameními, pověrami a kletbami.

V jejich středu stojí Hester Swanová, která 14 let žila s Carthagem a má s ním dceru Josie. Ten si teď ale bere bohatou dceru sedláka Cassidyho a pro Hester už v jeho životě není místo. Ta se cítí oklamaná, ponížená a opuštěná. Nehodlá se však vzdát a chce bojovat až do konce, přestože tuší, že její osud bude spojen se zrádnou Kočičí bažinou.

„Jak se díváte na postavu Hester po těch letech, co jste hru napsala? Změnil se během let váš postoj k ní?“ zeptal se autorky hry Mariny Carr dramaturg Pavel Jurda.

„U Kočičí bažiny jsem napsala před dvaceti lety, je obtížné si vzpomenout, jak jsem tehdy přemýšlela,“ přiznala dramatička. „Abych byla upřímná, nevím, co k Hester vlastně cítím. Prototypem této postavy je Médeia, která mě fascinuje a doufám, že něco z ní se podařilo přenést i na Hester Swanovou. Určitě je to postava, ze které jde hrůza.“

V jednotlivých rolích se představí Tereza Groszmannová (Hester Swanová), Tomáš David nebo Dalibor Buš j.h. (Carthage Killbride), Helena Čermáková j.h. (paní Killbrideová), Anna Marie Havířová j.h. nebo Gabriela Parmová j.h. (Josie Killbrideová), Igor Bareš j.h. (Xavier Cassidy), Hana Tomáš Briešťanská (Monika Murrayová), Marie Durnová (Kočičí žena), Anna Stropnická nebo Annette Nesvadbová (Karolína Cassidyová), Petr Bláha (otec Willow), Vladimír Krátký (milovník duchů), Michal Lurie j.h. (duch Josefa Swana), Pavel Doucek (mladý Dunne) a Jitka Šuranská j.h. (houslistka).

Reklama

Výběr článků

Načítám