Hlavní obsah

Letecká záchranná služba

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo
Článek

Nedílnou součástí fungování zdravotnické záchranné služby na území České republiky je Letecká záchranná služba. Tu v Česku zajišťuje řada různých subjektů, a to Policie ČR, Armáda ČR a soukromí provozovatelé. Provozovatelé vrtulníků úzce spolupracují s krajskými záchrannými službami.

Vrtulníky sloužící pro účely záchranné služby mají speciální zdravotnickou zástavbu v rádiovém éteru používají volací znak Kryštof, ke kterému se doplňuje číslo označující danou organizaci. Například vrtulník Letecké záchranné služby v Ostravě používá volací znak Kryštof 05, pražský je označován jako Kryštof 01.

Policie a soukromí provozovatelé v současnosti nejčastěji používají pro účely letecké záchranné služby stroje Eurocopter EC 135, čímž se strojový park jednotlivých organizací postupně sjednocuje. Zcela jiný typ létá pod armádou, ze základy v Plzni - Líních startuje ke zdravotnickým případům vrtulník W-3A Sokol.

Nezastupitelnou úlohu v rámci integrovaného záchranného systému v Česku mají vrtulníky při hromadných neštěstích, přírodních katastrofách a u zásahů v terénu těžko přístupném pro pozemní techniku.

Kromě prvotních zásahů u vážných nehod a neštěstí jsou zdravotnické vrtulníky využívány také k akutním transportům pacientů mezi zdravotnickými zařízeními.

Články k tématu

Záchranka vs. gigafactory. A je dusno

Z Líní se letecká záchranka přesune do Karlových Varů. Takový je nový plán, o němž podle zjištění Práva aktuálně jedná ministerstvo zdravotnictví. Zástupci...