Hlavní obsah

Lékaři vyjmuli dárkyni ledvinu skrze vaginu

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Američtí chirurgové z lékařského Johns Hopkinsonova centra v Marylandu koncem ledna provedli první operaci svého druhu. Z těla dárkyně vyjmuli ledvinu skrze vaginu.

Foto: Profimedia.cz

Tříhodinová operace umožnila dárkyni opustit nemocnici během dne. IIustrační foto

Článek

Procedura už byla provedena dříve, až doposud se ale vždycky jednalo o ledviny nefunkční nebo napadené rakovinou. „Ledvina byla úspěšně vyjmuta a transplantována do těla dárkyniny neteře,“ popsal lékařský tým operaci z 29. ledna.

Lékaři ledvinu nejprve uvolní a pak za pomocí kamer zapouzdřený orgán velikosti zaťaté pěstí vmanévrují do trubice, skrze níž dostanou vaginálním tunelem ledvinu ven. 

Tento způsob vyjmutí považují lékaři za příhodnější. „Odstranění ledviny přirozeným otvorem by mělo urychlit pacientčino zotavení a poskytuje lepší kosmetický výsledek,“ řekl Robert Montgomery.

„Chceme, aby dárcovství bylo pro lidi snazší, aby méně zasáhlo jejich životy, aby v nemocnici strávili méně času a vrátili se rychleji do života,“ dodal.

Tříhodinová operace, jakou kvůli neteři podstoupila 48letá Kimberly Johnsonová, jí umožnila opustit nemocnici během 24 hodin. Naproti tomu vyjmutí orgánu tradiční cestou zanechá na těle jizvu a pacienti se musí ještě dva až tři dny zotavovat v nemocnici.

Chirurgové už rovněž vyjmuli žlučové kameny či slepá střeva skrze ústa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám