Hlavní obsah

Ledovka bude i v úterý, varovali meteorologové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třebíč
Aktualizováno

Meteorologové prodloužili výstrahu před ledovkou až do úterních 18 hodin. Varování platí pro většinu oblastí Moravy a Slezska i jižní a západní Čechy. Vysočinu a zejména jižní část Moravy potrápila ledovka již v pondělí ráno. Řidiči museli být opatrní především na silnicích nižších tříd. Nejhorší situace byla na Třebíčsku, kde se pod tíhou ledu lámou stromy.

Foto: Profimedia.cz

Stromy podél cest na Vysočině pokrývá silná vrstva ledu. Ilustrační foto

Článek

„Očekává se bezprostřední tvorba ledovky při mrznoucím dešti,“ varoval v pondělí Český hydrometeorologický stav (ČHMÚ).

„Mrznoucí srážky budou slábnout ve druhé polovině noci na úterý a s ohledem na přetrvávající teploty pod bodem mrazu bude tvorba ledovky pokračovat (s menší intenzitou) i během úterního dne,“ očekávají meteorologové, podle nichž se budou srážky většinou pohybovat do 15 milimetrů.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Především na Českomoravské vrchovině se kvůli silné námraze mohou lámat větve nebo celé stromy. Námraza také může způsobit poškození elektrického vedení a tím i výpadky v dodávkách elektrické energie.

Uzavřené silnice

Kvůli nebezpečí pádu stromů byly v pondělí ráno uzavřeny i místní silnice mezi Opatovem a Heralticemi, Bítovankami a Římovem, Lipníkem a Zárubicemi a mezi Budkovem a Lomy. Námraza na stromech se objevuje rovněž na Znojemsku.

Strom ráno spadl i na dálnici D1 na 169. kilometru ve směru na Brno. Komunikace je již průjezdná.

Množí se nehody

Ledovka trápila kromě Třebíčska i Jihlavsko a některá místa v okrese Žďár nad Sázavou. V oblasti mrholí, voda na podchlazeném povrchu mrzne. Místy se vyskytují i mlhy. Ledovka je hlášena i z okolí Brna, kde se ráno stalo množství nehod.

Ve Zlínském kraji by si řidiči měli dát pozor zejména na Uherskohradišťsku, kde je mlhavo a místy mrholí. Kvůli mrholení mohou vozovky lokálně namrzat také na Kroměřížsku. Kluzké silnice jsou i na Prostějovsku, a to především v oblasti Konicka a v jižní části regionu.

Podobná situace je podle hlášení silničářů i na Jindřichohradecku v okolí Dačic, Studené a Nové Bystřice.

Déšť se během dne postupně rozšíří i na další části území ČR.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám