Hlavní obsah

Kriminalisté našli u gangu podezřelého z krádeží ježky k zastavení policejních aut

Právo, Jiří Růžička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlínští kriminalisté obvinili pětici mužů podezřelých z rozsáhlých krádeží aut. Podle vyšetřovatelů odcizili nejméně šestadvacet aut během dvou let ve Zlínském, Moravskoslezském a Jihomoravském kraji. Soud poslal všechny obviněné do vazby, hrozí jim až desetileté vězení.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Odcizili nebo se pokusili odcizit auta za takřka dvanáct milionů korun. Další škodu za 1,5 milionu způsobili odcizením věcí v autech,“ sdělila ve čtvrtek mluvčí policie Lenka Javorková.

Hlavním organizátorem byl podle kriminalistů třiatřicetiletý cizinec, další obvinění jsou ve věku od 28 do 39 let. Do Česka se vydávali v noci ze Slovenska autem s kradenými registračními značkami, které měnili. Vozidla údajně kradli na objednávku a odváželi na Slovensko.

„Jen ve Zlínském kraji ukradla parta osmnáct aut. Zaměřovali se především na příhraniční obce, ale jejich přičiněním mizela auta například i v Kroměříži a Vsetíně. Z autosalonu v Moravskoslezském kraji odvezli hned čtyři auta za 2,5 milionu korun. Kradli i větší vozidla, ve kterých měli majitelé i drahé pracovní nářadí,“ upřesnila mluvčí.

Při domovních prohlídkách našli policisté kradené registrační značky, ale i maskovací kukly a tzv. ježky, které měli podle kriminalistů připravené proti vozidlům policie při pronásledování. „Všech pět mužů jsme zadrželi ve spolupráci s kolegy ze Slovenska. Tam byli umístěni ve vydávací vazbě, vydání k trestnímu stíhání v ČR trvalo více jak tři měsíce,“ informovala Javorková.

Reklama

Výběr článků

Načítám