Hlavní obsah

Kombucha podporuje imunitu a zrychluje metabolismus

Novinky, das

Kombucha patří již několik let mezi oblíbené nápoje doporučované na posílení imunity, zrychlení metabolismu, ale i lepší funkci jater či srdce. Podívejte se s námi, v čem tkví její pozitivní účinky.

Foto: Profimedia.cz

Kombucha je kvašený nápoj

Článek

Kombucha je fermentovaný nápoj vyrobený ze zeleného nebo černého čaje, cukru, živých bakterií a kvasinek. Během týdne fermentace se na povrchu nápoje vytvoří kolonie bakterií a kvasinek známé pod názvem SCOBY, jež lze využít k vytvoření nového nápoje.

Díky svému složení obsahuje důležité vitaminy B, antioxidanty, ale i probiotika, která zlepšují trávení a podporují rovnováhu střevního mikrobiomu.

„Tím, že je kombucha vyráběna z čaje, obsahuje také malé množství kofeinu. Jedná se skutečně o neparné množství, jelikož po fermentaci zůstává asi jen 1/3 množství kofeinu,” upozorňuje pro Time odbornice na výživu Colleen Chiariellová z nemocnice Syosset v New Yorku.

Během fermentace se v nápoji vytváří i malé množství alkoholu (méně než 0,5 %) a plyny, proto je v konečné fázi nápoj perlivý.

Za nevýhodu kombuchy je považováno zejména její nízké pH, jež může ohrožovat zubní sklovinu a zvýšit pravděpodobnost zbarvení zubů při pití vysoce pigmentovaných nápojů. „Je tedy dobré pít kombuchu jen jednou denně a ideálně brčkem,” dodává dentistka Clarisa Amarillas Gastelumová.

Pokud plánujete s pitím kombuchy začít, pak mějte na mysli, že zejména na začátku konzumace kombuchy se mohou objevit nevolnost, pálení žáhy a střevní potíže. Vždy je tedy dobré s kombuchou konzumovat i větší množství čisté vody, případně ji pít společně s hlavním jídlem. Odborníci pak také doporučují, aby se tomuto nápoji vyhnuli lidé léčeni imunosupresivními léky a těhotné ženy.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám