Hlavní obsah

Knihovna v Rajhradě zve na přednášku o Hitlerově dálnici

Novinky, Jiří Smutný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Městská knihovna v Rajhradě pořádá ve čtvrtek 15. října v 18 hodin přednášku o nedostavěné dálnici z Vratislavi přes Brno do Vídně, která se začala stavět v roce 1939 a vešla ve známost jako Hitlerova dálnice.

Foto: Jiří Smutný

Na akce v Městské knihovně Rajhrad chodí vždy značné množství návštěvníků (ilustrační foto)

Článek

Přednáška se uskuteční v souvislosti s již nainstalovanou výstavou o nedokončené stavbě, která je v knihovně volně přístupná v půjčovní době a potrvá do konce října. Přednášet bude autor výstavy Tomáš Janda, který svůj výklad obohatí promítáním dobových plánů, projektů a fotografií ze stavby, zejména z Brněnska.

Stavba se začala připravovat v roce 1938 a zahájena byla v roce následujícím. Hotová dálnice měla mít 320 kilometrů. Na našem území bylo rozestavěno něco přes 60 kilometrů. Průběh stavby, na které pracovali i sovětští váleční zajatci, podstatně ovlivnily válečné události. Vzhledem k neúspěchům Němců na frontě byla stavba koncem dubna 1942 přerušena a již nikdy nebyla obnovena.

Některé fragmenty stavby stojí dodnes a slouží jako atrakce. Například pilíř nedokončeného mostu pod brněnskou přehradou je dlouhé léta využíván horolezci jako tréninková stěna. Ve stopách kdysi zamýšlené komunikace se již dlouho uvažuje o vybudování rychlostní silnice R43 z Brna na Svitavy, ale stavba je stále jen v plánech.

Reklama

Výběr článků

Načítám