Hlavní obsah

Když musíš, tak musíš?

Novinky, Michal Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co to obnáší patřit mezi smažky, toxíky, feťáky. Jak vypadá svět lidí, kterým droga užírá duši? Má je společnost tolerovat, léčit, zavírat za mříže nebo ignorovat? Odpovědět na tyto otázky méně pokrytecky a o něco poctivěji, se snaží nový desetidílný publicisticko dokumentární cyklus Když musíš, tak musíš? Druhý díl je uveden na obrazovce ve středu večer.

Článek

Autoři desetidílného cyklu, který vznikl s podporou Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky a Ministerstva kultury ČR, se do filmového projektu, který by měl v rámci protidrogové prevence kolovat po televizním uvedení i po našich školách, pustili s vervou a kuráží.

Shromáždili desítky lidí, kteří žijí v pasti drogové závislosti či se jim podařilo se z ní zachránit. Sledujeme osudy těžké, silné, někdy nakonec šťastnější, někdy zoufalé, které ale vždy začínají nevinně: v nějakém klubu, na diskotéce. Nejde tu ovšem jen o to, odstrašit hrůzou předváděných případů a varovat: "Pozor milé děti, když si dáte jointa marihuany, skončíte jako tihle zoufalci, co si v křoví za Národním muzeem šlehají buchnu totiž stříkačku nacpanou herákem."

Závislost obecně

Seriál se snaží obecněji postihnout fenomén závislosti, která patří mezi vrozené lidské vlastnosti, přičemž závislost na drogách je patologickou variantou tohoto sklonu člověka.

Když jakýsi narkoman vzpomíná na své halucinogenní jízdy, říká: "To mi volá kamarád, abych šel lovit ufony do zoologické zahrady. A pak tam běháme s klackama, pif, pif, vylez! A přitom ani nevíš, jestli jsi spíš člověkem nebo tím ufonem."

Neodsuzovat

Seriál ukazuje, že takového člověka nelze odsoudit jako hnidu ani zlo lidstva. Jak vyplývá z filmu, čtyřicet tisíc drogově závislých u nás, jenž spotřebují dvě dávky denně, mnohem více vypovídají o moderní společnosti, která nějaké drogy potřebuje a která na drogách (bohužel) žije ať už se jedná třeba jen o alkohol, tabák nebo televizní seriály.

Z tohoto pohledu je "didaktický" cyklus Když musíš, tak musíš? pečlivě, ovšem ne příliš originálně natočeným příspěvkem k širší společenské debatě nejen nad tím, jak se vyrovnat s narkomany. Ale i nad tím, proč dnešní člověk stále více utíká k drogám.

Když musíš, tak musíš? Dramaturgie: Ivan Stehlík, režie jednotlivých dílů: Jan Šikl, Tomáš Škrdlant, Helena Třeštíková, Tomáš Třeštík, Tomáš Škrdlant, Martin Slunečko, Martin Štoll, Robert Sedláček, Česká televize a Niké TV production (2003), stopáž jednoho dílu 28 min

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám