Hlavní obsah

Kdy je internetový kurz lepší než živý lektor jazyků

Novinky,

Výuka cizích jazyků je dávno standardem. Prochází jí, prošla či bude procházet většina z nás. Mnoho lidí tak stojí i před otázkou, nehovoříme-li o školní docházce, jakou formu výuky zvolit. Výuku s živým lektorem jazyků, nebo takzvaný e-learning? Pokud si má zájemce vybrat, nejprve by si měl položit otázku, co mu sedne více – jestli se raději učí ve skupině, nebo o samotě, případně zda je rád někým veden, či nikoli.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Článek

Jestliže někomu více vyhovuje dohled, zatímco jiný preferuje samostatně si určovat tempo a čas výuky a učit se v klidu doma, tak už toto může poměrně spolehlivě nastínit, jak si správně vybrat mezi lektorem a e-learningem.

E-learning je vzdělávací proces konaný obvykle on-line v prostředí internetu, využívající informační a komunikační technologie k tvorbě kurzů a k distribuci studijního obsahu. Rovněž ke komunikaci mezi studenty a pedagogy a obecně k řízení studia.

Časová flexibilita

Mezi e-learningovou výukou a výukou s lektorem je značný rozdíl, co se týká časové a místní flexibility. „Pokud se nechcete vázat na jeden domluvený čas a místo, pak jsou e-learningové kurzy jistě lepší variantou, jak se cizí jazyk naučit,“ poznamenal Kryštof Havlín, ředitel jazykové školy Presto v Praze.

Kdo se chce učit při cestě do práce vlakem nebo má volno jen o víkendech či nechce ztrácet čas dojížděním do školy, pro toho je dle Havlínových slov e-learning správnou volbou. Jestliže je volného času dost, nebude zřejmě problém se dopravit na určité místo a v určitý čas.

„Počítejte ale s tím, že pokud nehledáte vyloženě individuální kurzy, budete se muset přizpůsobit ostatním studentům ve skupině, popřípadě lektorovi. Budete-li nemocní nebo budete-li muset zařídit jiné věci, výuku zmeškáte a budete si muset hodinu nějakým způsobem doplnit. Tyto problémy s e-learningovými kurzy odpadají,“ vysvětlil.

„E-learning má nespornou výhodu v dnešní uspěchané době pro studenty, kteří by nestíhali docházet pravidelně na výuku s lektorem,“ potvrdila pro Novinky i ředitelka jazykové agentury Skřivánek Bronislava Chudobová.

„On-line se můžete učit prakticky kdykoliv a odkudkoliv, navíc studiu můžete věnovat tolik času, kolik sami právě chcete nebo potřebujete. Většina licencí je platná po určitou dobu a neomezuje počet vstupů do ní nebo čas strávený studiem,“ popsala mnohé výhody.

Komplexní přístup lektora

Důležité také je, jak moc se člověk potřebuje ve výuce jazyků posunout.

„Pokud chcete svoji znalost jazyka výrazně zlepšit, je lepší variantou lektor a jeho komplexní přístup. Naučíte se všechny oblasti cizího jazyka – mluvení, čtení, psaní i poslech. Pokud si však chcete vypilovat jen určitou část jazyka či si nějakou oblast zopakovat, pak může být ideální variantou právě e-learning,“ uvedl Havlín s tím, že tyto kurzy se těžko přizpůsobují přesně potřebám studenta.

Oproti tomu lektor v případě individuální výuky může sestavit plán výuky na míru. E-learningové kurzy vyžadují navíc skutečně silnou vůli, stejně tak – logicky – i dobrý přístup k technologiím a k internetovému připojení. Zase jsou ale levnější.

Zpětná vazba

Pro studenty, kteří jsou v kontaktu s cizím jazykem pravidelně, kupříkladu v rámci své práce, je e-learning vhodným doplňkem k procvičení konkrétních témat, gramatiky, jevů. Nevýhodu mohou podle Chudobové studenti vnímat v tom, že po celodenním sezení u obrazovky počítače je další čas strávený u něj již náročný nebo nežádoucí.

„Žádná aplikace ale nenaučí jazyk dokonale. Chybí zde většinou interakce. Okamžitou zpětnou vazbu sice dostanete – programy opraví chyby a ty lepší, které doplňuje i virtuální lektor, vás mohou směrovat tam, kam je potřeba, ale jazyk a jeho používání je prostě živou záležitostí, proto je stále výuka s lektorem naživo nebo aspoň přes Skype nenahraditelná pro rozvoj jazykových dovedností,“ konstatovala.

Kvalitní zpětná vazba je základ. „E-learningové kurzy opraví jen ty chyby, které se objeví při vyplňování cvičení. Nedokážou reagovat na vaše otázky, natož dát doporučení v dalším postupu,“ dodal Havlín. Kurz na webu nikdy neposkytne sociální interakci ve formě živé konverzace.

Kombinace obojího

Trendem ve výuce jazyků se stává takzvaný blended learning. Jde o kombinaci živého lektora a e-learningových kurzů. Lektor vytvoří studijní plán, který je doplněn samostatným studiem v rámci e-learningu.

Takový postup zajistí, že se lektor během hodin může více zaměřit na konverzaci, chyby a otázky. Slovíčka a gramatická cvičení se lze učit samostatně během e-learningových kurzů.

Ať už tedy jeden, či druhý způsob, nejvýhodnější je se seznámit s oběma – pro srovnání.

Reklama

Související články

Roste zájem o výuku češtiny

Počty cizinců, kteří k nám přicházejí za prací, rostou. Spolu s tím se zvyšuje i jejich zájem o výuku českého jazyka. Tento trend potvrzuje jak Asociace...

Výběr článků

Načítám