Hlavní obsah

Karel Nešpor: Smích slouží jako koření terapie

Právo, Petra Hátlová

Smích léčí a veselá mysl je půl zdraví. Podle odborníků mají tato tvrzení svá opodstatnění. Vědci přišli i na to, že se více smějí ženy a nejspontánnější úsměv mají nemluvňata. Karel Nešpor smích považuje za skvělou jógu a koření psychoterapie.

Článek

Kdy jste se poprvé setkal se smíchem jako s léčebnou technikou?

Asi v šestnácti letech, když do Karlových Varů, kde jsem bydlel se svými rodiči, přijela a pořádala přednášky americká jogínka českého původu paní Ossius. Tam jsem se naučil dva druhy smíchu. Je to už nějaký ten pátek, ale cvičení si stále pamatuji. Od té doby jsem poznal, vyzkoušel a vytvořil mnoho způsobů smíchu.

Říká se, že člověk je jediný tvor, který se umí smát, přesto že k tomu má nejméně důvodů. K čemu smích slouží?

Smích má funkci odvolání poplachu a působí na dvou úrovních - do okolí smějícího se jedince i dovnitř těla. Pokud se začneme smát, je to signál pro ostatní, že poplach, který bezprostředně před smíchem hrozil, je zažehnán. Že nebudeme bojovat ani utíkat. Všichni přátelé kolem mohou být v klidu a pohodě. Směrem dovnitř pak v organismu probíhá mnoho pochodů. Dojde k uvolnění vnitřního napětí, zmizí tonus svalů a tělo se přestane chystat na útok. Srdce, nadledviny, trávicí soustava, plíce a další orgány se ze stavu pohotovosti vrátí do stavu klidu. Organismus může zase začít dál v klidu pracovat. Ale je omyl, že se smějí jen lidé. Smějí se i zvířátka, dokonce prý i myšky.

Zvířata se smějí?

Ano. Nejvýrazněji se smějí primáti. Šimpanzi, gorily i orangutani se dokážou smát i nahlas a vydávají zvuky, které jsou velmi podobné lidskému smíchu, a mají i podobná gesta. Ale určitý druh úsměvu zvládají i další zvířata. Ostatně i chovatelé psů určitě potvrdí, že na tlamě a očích psa, který je radostně vítá, rozpoznají projevy radosti.

Kolik je druhů úsměvů a smíchu?

Nekonečně mnoho. Veselost, což je citové rozpoložení, má nekonečně mnoho projevů. Ty pak nazýváme smíchem nebo úsměvem. Člověk se umí smát mnohem dřív, než se naučil mluvit. Je to jeden z prvních způsobů komunikace mezi matkou a dítětem. Smíchem dítě dává najevo, že je spokojené a že se cítí bezpečně. Taková informace je důležitá pro dítě i maminku. Smějeme se samozřejmě i my, dospělí lidé, i když ne tak často. Také záměrně navozený smích má ve společenském styku svoji cenu. Může např. usnadnit to, aby spolu lidé lépe vycházeli. To, že se na sebe politici nacvičeně zubí, je lepší, než kdyby na sebe ječeli. Smích má i jinou komunikační funkci. Vysoký smích mívá podřízený charakter, člověk jím vlastně říká: neboj, já vím, že jsem slabší, a nebudu ti konkurovat. Naopak nadřazený člověk, například šéf, má úsměv chlácholivý, takový, který signalizuje, že silnější slabšímu neublíží a že ho ve své přítomnosti toleruje. Každá situace vytváří prostor pro jiný druh úsměvu a smíchu.

Jak se pozná upřímný smích?

Při upřímném smíchu se vytvářejí díky práci obličejových svalů vějířky vrásek kolem vnějších koutků očí. Dalším znakem jsou oči zúžené do štěrbin, lesk v nich a uvolnění dolní čelisti. Vydatný a upřímný smích doprovázejí i intenzivní pohyby bránice. Ale znovu opakuji, že i nedokonalý a předstíraný smích je v mnoha situacích velmi prospěšný. To, že se zasmějeme na známého, ho potěší. Nás to nic nestojí a ještě nám to zlepší náladu.

Foto: Profimedia.cz

Je nějaký rozdíl mezi smíchem ženy a muže?

Ženy se smějí o něco více, než se smějí muži. Když se žena usměje na muže, je to pro něj určitá naděje. Žena svým úsměvem muži dává najevo, že se s ním cítí v bezpečí. Výzkum provedený v Německu dokonce ukázal, že množství smíchu ženy při prvním setkání s mužem je přímo úměrné její touze se s ním znovu sejít. U mužů tato úměra ale neplatí. Obecně ale platí, že úsměv a smích plní společenskou funkci a stmeluje dvojici, rodinu i kolektivy.

Jaké reakce v organismu smích vyvolává?

Smích posiluje imunitu, tím podporuje odolnost vůči infekcím i vzniku nádorů. Snižuje napětí a stres v organismu. Vydatný smích procvičuje bránici, dýchací systém, srdce a další orgány a uvolňuje svalové napětí. Čím je smích intenzivnější, hlasitější i delší, tím více svalů se do této činnosti zapojuje. Smích dokáže i mírnit bolest a urychluje proces hojení. Kromě toho aktivuje i části mozkové kůry, které jsou propojené s pohybovým aparátem. Proto si třeba při nachlazení pusťte komedii a ne horor.

Může smích léčit?

Smích často používáme jako součást psychoterapie. Je koření léčby. Ta není vždy snadná a veselá. Smích a veselí pomáhají vyvážit neradostné problémy, které lidem působí návykové nemoci. Například považuji za důležité, aby závěr semináře nebo skupinové psychoterapie byl optimistický a veselý. Smích sem často zařazuji. Mnohokrát i na přání pacientů.

To se všichni pacienti ve skupině začnou smát na váš povel?

Úplně tak to není. Jsou různá cvičení a různé techniky, které vedou k tomu, aby se člověk začal smát. Jsou i různá cvičení propojená s veselými příběhy. Jejich společné přehrávání ve skupině bývá často velká legrace. Jako příklad mohu nabídnout pohádku o slepičce abstinentce, příběh o chytré rybě nebo balet Střízlivost je vzrušující. Tato naše dílka jsou ke zhlédnutí i na internetu, samozřejmě bez pacientů.

A smějete se spolu s pacienty?

Určitě! Smějeme se všichni. To by jinak ani nešlo. Navíc i lékař potřebuje občas smích a veselost.

Druhy smíchu podle toho, kterou emoci pomáhají překonat
Smích sloužící k překonání…CharakteristikaSituace, kdy je smích použit
Strachu, úzkosti, nervozitySmích je vysoký a krátký.Smích doprovázející například seskok padákem. Parašutista-začátečník si tak dodává odvahu.
HněvuHluboký, temnější.Šimpanzovi někdo snědl svačinu a on se zlobí.
Nudy nebo stresuMelodický, příjemný, přitažlivý, půvabný, roztomilý, bez výraznějších tělesných změn.Smích při vyprávění historky dobré kamarádce
(Více na www. youtube.com/ drnespor)

MUDr. Karel Nešpor, CSc.

působí jako primář mužského oddělení pro léčbu závislostí v Psychiatrické léčebně v Praze-Bohnicích. Má dlouholeté zkušenosti s psychoterapií v léčbě závislostí. Na dané téma vydal mnoho knížek. Mezi jeho literární počiny patří i kniha Léčebná moc smíchu, která byla vydaná již ve čtvrtém vydání. Kniha nese základní informace o smíchu i o jeho využití právě v psychoterapii a léčbě závislosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Ženy se vtipu smějí později, ale zato déle

Ženám zřejmě trvá déle, než vtip pochopí. O to více si ho ale užijí. Tak to aspoň uvádí studie vědců ze Stanfordské univerzity v USA, kteří své závěry opírají...

Výběr článků

Načítám