Hlavní obsah

Kam o víkendu s dětmi: Navštivte dílny, ozdobte si perníčky, vyrobte si ozdoby

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Advent je v plném proudu a předvánoční atmosféru a klid si můžete vychutnat s dětmi třeba na tvořivých dílnách. Budou se péct perníčky, vyrábět přáníčka nebo ozdoby. Adventní zvyky a tradice našich předků si budete moci připomenout třeba ve skanzenech Zubrnice či Veselý kopec, s obyčeji jiných zemí se seznámíte na zámku Karlova Koruna.

Foto: Profimedia.cz

Upečte si s dětmi perníčky a ozdobte je. Ilustrační foto

Článek
Praha

Perníčková sobota

Máte Vánoce spojené s vůní perníku? Pak vezměte děti a vydejte se v sobotu do Plechárny, kde se uskuteční sváteční hody, při nichž bude hrát právě perník prim. Ochutnáte spoustu dobrot, jako je například perníkový cheesecake, muffiny nebo i perníkové latté. Nadto se ale bude konat i workshop, kde si děti budou moci vyzkoušet zdobení perníčků. Další informace zde.

Dílny a divadlo

Kulturní centrum Zahrada chystá na sobotu zábavný a hravý program. Jeho součástí bude mimo jiné představení vánočních tradic u nás i ve světě. Odpoledne a podvečer budete moci strávit také na zábavných, nejen tvořivých, ale i pohybových dílnách. Připraveno je také pohádkové představení nebo hraní deskových her. Další informace zde.

Vánoční dílna

Vyrazte v sobotu do Uměleckoprůmyslového muzea. V rámci výstavy Krásná jizba se koná vánočně laděná výtvarná dílna, v níž si děti i dospělí mohou vytvořit originální přáníčko nebo novoročenku. Vstup na workshop je možný s platnou vstupenkou na výstavu. Podrobnosti najdete zde.

Středočeský kraj

Mikulášská dílna

Na hrad Červený Újezd dorazí v sobotu Mikulášova družina. Pro malé návštěvníky si chystá zábavný program, například dílnu, v níž si budou moci vyrobit vánoční ozdoby. Kromě nich se ale budou vytvářet také například přáníčka či jmenovky, děti si budou moci vyzkoušet také zdobení perníčků. Mimo to budou celý den probíhat i prohlídky hradu. Další informace zde.

Hradní advent

Naladit se na druhou adventní neděli můžete po celý víkend na hradě Křivoklát. Nebudou na něm chybět trhy se spoustou svátečního zboží. Vystoupí ale také tanečnice, flašinetář či kejklíř. Těšit se můžete také na loutkové divadlo, které potěší malé i velké diváky. Více informací naleznete zde.

Jihočeský kraj

Advent na zámku

Předvánoční atmosféru budete moci nasát také na zámku Jindřichův Hradec, kde program nabídne hudební, taneční i divadelní vystoupení. Nejmenší návštěvníky potěší malý zvěřinec, ukázky výcviku dravých ptáků, budou si moci také vyzkoušet lukostřelbu. V provozu bude také zámecká 500 let stará černá kuchyně. Detaily naleznete zde.

Plzeňský kraj

Výroba šperků

Děti i dospělí se mohou zúčastnit tvořivé dílny, která se v sobotu uskuteční v rokycanském muzeu. Workshop bude součástí výstavy Po čem ženy touží aneb šperky a móda první republiky a ponese se tedy v tematickém duchu. Pod vedením zkušených lektorek si budete moci vyrobit vánoční andělské šperky, kterými můžete třeba posléze někoho obdarovat. Další informace zde.

Karlovarský kraj

Pochod čertů

Přijďte se pokochat průvodem pekelníků, a ne ledajakých. Sokolovem totiž v neděli projdou krampusové, čerti z rakouského folkloru, kteří jsou známí svým děsivým vzezřením. O druhé adventní neděli budou ulice prosyceny sírou a ohněm, nebude ovšem chybět ani hudba, vystoupí hned několik kapel. Více zde.

Ústecký kraj

Vánoce ve skanzenu

Jak slavili Vánoce naši předci na vsi? Jaké tradice se držely a co se jedlo? Odpovědi na tyto otázky najdete o víkendu ve skanzenu v Zubrnicích, kde seznámíte s obyčeji doby adventní i vánoční. Na speciální stezce čekají na děti různé úkoly, v dílnách si vyrobí také nějakou malou drobnost. Světničky pak provoní vůně vánočky a dalších dobrot, na kterých si budete moci pochutnat. Více najdete zde.

Liberecký kraj

Advent v Liberci

Nalaďte se na blížící se Vánoce přímo v Liberci. Tamní adventní trhy nabízejí o víkendech doplňkový program, který je určen jak malým, tak velkým. V sobotu můžete například zhlédnout pohádku Jak šel Honza o Vánocích do světa v podání Divadla Na Cestě. Večer je připraven ohňostroj. V neděli je zase připraveno vystoupení lokálního folklorního souboru. Další informace najdete zde.

Královéhradecký kraj

Vánoce ve světě

Seznamte se s vánočními tradicemi různě po světě. Expozice na zámku Karlova Koruna se promění na světničky různých států, v nich zjistíte, kdo naděluje dárky v Rusku, kdo je čarodějnice Befana nebo kam z jakých zemí pochází předobraz angloamerického Santy. Ve výtvarných dílnách si pak budete moci vytvořit drobné dárky. Více informací naleznete zde.

Pardubický kraj

Jarmark ve skanzenu

Až do neděle se koná ve skanzenu Veselý Kopec výstava o vánočních tradicích a zvyklostech našich předků. Kromě vyzdobených roubenek se můžete v neděli při ukončení výstavy těšit na předvánoční jarmark, na který zavítají řemeslníci z celé republiky, aby představili svůj um a své výrobky. A ještě v sobotu si budete moci ve skanzenu poslechnout koledy. Další informace najdete zde.

Vysočina

Vánoce na zámku

Také zámek v Jaroměřicích nad Rokytnou ožije o víkendu předvánočním veselím. Po oba dva dny je připraven tradiční adventní jarmark, součástí bude také výstava, v níž nahlédnete do minulosti a zjistíte, jak se Vánoce slavily v minulosti. Nebudou chybět žonglérská vystoupení, pohádka, módní přehlídka a další. Více zde.

Jihomoravský kraj

Advent na Špilberku

Divadelní představení pro děti, vánoční dílničky či opékání špekáčků přímo na nádvoří vás čekají v sobotu na brněnském Špilberku. Tradiční akce doprovází výstavu Umění loutky, kde se setkáte s Kašpárkem a prožijete s ním spoustu legrace. Kromě interaktivního loutkového divadla si pro návštěvníky chystá také stezku se spoustou veselých úkolů. Více informací najdete zde.

Olomoucký kraj

Mikulášská tramvaj

Setkejte se s Mikulášem, andělem i čertem. V sobotu je najdete v historické tramvaji Evelíně, která bude v rámci tradičních Mikulášských jízd brázdit ulice Olomouce. Nejen, že si ozvláštníte sobotu, mikulášská družina má pro děti nachystané i drobné dárky. Jízdní řád a další informace najdete zde.

Zlínský kraj

Pečení perníčků

Zvonice na Soláni zve v neděli na přípravu vánočních perníčků. Děti budou moci vykrajovat, péct a zdobit, připravena je pro ně i tvořivá dílna. V ní si budete moci vyrobit například i vánoční dekorace, k poslechu bude hrát cimbálová muzika. Ve Zvonici je k vidění také výstava betlémů. Více zde.

Moravskoslezský kraj

Rozsvěcení stromku

V sobotu se bude v Doubravě rozsvěcet vánoční stromeček. Než k tomu ale dojde, můžete si projít místní jarmark a prohlédnout si sváteční zboží, připraven je také koncert, čertovská zumba nebo klaunská show pro děti. Nebudou chybět živá zvířata či historický kolotoč a po rozsvícení stromu také vánoční ohňostroj. Podrobnosti najdete zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám