Hlavní obsah

Jan Čižinský

Foto: Novinky
Článek

Jan Čižinský je český pedagog a politik. Dlouhodobě působil v KDU-ČSL, byl poslancem a od roku 2014 je starostou Městské části Praha 7.

Narodil se 22. dubna 1978 v Praze. Na Univerzitě Karlově studoval politologii, mezinárodní vztahy, historii a latinu. Dosáhl titulu magistra. Po studiích vyučoval společenské vědy, latinu a dějepis na středoškolské úrovni.

Komunální počátky

Do politiky poprvé zkusil vstoupit v roce 1998. Jako nestraník neúspěšně kandidoval za KDU-ČSL do zastupitelstva Prahy 1. Zvolení nedosáhl ani v roce 2002. O další čtyři roky později se stal lídrem listiny, lidovci se však do zastupitelstva nedostali.

V roce 2003 vstoupil do KDU-ČSL. Později začal spolupracovat s Cyrilem Svobodou. Stal se jeho poslaneckým asistentem, následně i poradcem ministra a předsedy Legislativní rady vlády ČR. Později pracoval jako asistent dalšího lidovce Mariana Jurečky.

Čižinský přesídlil na Prahu 7, s níž se pojila jeho následná politická kariéra. V roce 2010 vedl lidoveckou listinu v této městské části, nedosáhla však na žádné mandáty. Čižinský stál v čele místní organizace KDU-ČSL.

Z kritika starosta

Značnou pozornost získal coby jeden z organizátorů místního referenda proti snaze zastupitelstva o drahý nákup nové radnice. Přibližně miliardovou investici obyvatelé omezili, odhlasovali limit ceny ve výši 500 milionů korun. Obecně prospěšná společnost Zaostřeno mu za to udělila Bílou lilií, ocenění za prosazování transparentnosti.

V roce 2014 byl Čižinský zvolen do zastupitelstev hlavního města i Prahy 7. V městské části uspěl jako lídr kandidátky nestraníků PRAHA 7 SOBĚ. Obsadila 15 z 29 míst a Čižinský se stal starostou. Pozemek pro novou radnici nakonec stál asi 90 milionů korun, oprava budovy přibližně 100 milionů.

Čižinský se opakovaně ucházel i o poslanecký mandát. Poprvé kandidovat v roce 2006, zvolen byl při čtvrtém pokusu v roce 2017. Do Poslanecké sněmovny jej vynesly přednostní hlasy, díky nimž dosáhl na jediný mandát pro pražskou listinu KDU-ČSL, ačkoliv původně stál na druhém místě. Ve Sněmovně předsedal Podvýboru pro ochranu přírody a krajiny.

V dalším roce ale po vyzvání předsednictvem strany pozastavil své členství. Připravoval vznik občanské kandidátní listiny pro komunální volby Praha Sobě. Získal pro ni dostatek podpisů Pražanů. Čelil však kritice, že podpisové stánky byly umístěny i poblíž volebních místností během prezidentské volby v lednu 2018.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Jan Čižinský (tehdy nestr. za KDU-ČSL) v Poslanecké sněmovně

V následných volbách obhájil mandát zastupitele hlavního města. Tehdy již existovala strana Podporujeme občanskou kandidátku PRAHA SOBĚ, skrz níž sdružení představovalo transparentní financování. Praha Sobě se podílela na vzniku koalice, lídr Čižinský v ní nezasedl a upřednostnil práci starosty. Kandidaturou za uskupení však přišel o členství v KDU-ČSL.

Na Praze 7 místní kandidátka také uspěla. Získala 55,5 % hlasů a 18 z 29 křesel. I tentokrát však místo jednobarevné vlády vznikla zastupitelská koalice, Čižinský uhájil post v čele městské části.

Zájem být primátor

V roce 2021 vyjádřil zájem stát se v dalších volbách primátorem. Praha Sobě opět zkoušela kandidovat jako nezávislá na základě podpisů, na potřebných 7 % (přibližně 96 tisíc) ale těsně nedosáhla. Listina však skončila čtvrtá, poté se dohodla, že o účasti v koalici bude jednat společně s Piráty. Na Praze 7 Čižinského uskupení udrželo nadpoloviční většinu křesel i post starosty.

Články k tématu

Spolu a Piráti v klinči kvůli Čižinskému

Vyjednávání o pražské koalici v úterý skončilo opět patem. Přitom Praha je vedle Hradce Králové posledním z velkých měst, kde měsíc po volbách ještě nebyla...

Praha je proti stavbě na Formanově náměstí

Hlavní město nesouhlasí se stavbou Brand Store na náměstí Miloše Formana poblíž bývalého hotelu InterContinental. Podá proti němu námitky v územním řízení na...

V Troji roste nová lávka

V Praze mezi Císařským ostrovem a Trojou roste nová lávka, která má nahradit tu, jež se zřítila v prosinci 2017 do Vltavy. V úterý začali stavebníci s montáží...

Čižinský a Piráti ve vedení Prahy 1 končí

Koalice Praha 1 sobě, Piráti, Zelení pro jedničku a sdružení My, co tady žijeme (STAN, KDU-ČSL, Iniciativa občanů), se rozpadá. Po několikaměsíčních sporech...

Pivní kola by mohla mít v centru Prahy stopku

Od přelomu července a srpna by mohl v centru Prahy platit zákaz pivních kol. Tedy vozu pro služebního řidiče a 15 šlapajících lidí, na němž cestující pijí za...

Do politiky jde i třetí Čižinský

Sourozenci nebo příbuzní v politice nejsou v Česku žádná vzácnost, ale aby se politicky angažovali tři bratři, se ještě nestalo.

Firmy už nebudou trafiky, slibují v Praze

Vyjednávání o nové pražské koalici postoupilo vpřed. V pátek zasedli experti Pirátů, Prahy sobě i Spojených sil a jednali o rozpočtu a městských firmách.

Stuchlík: V Praze jsem smířen s opozicí

Pražský volební lídr ANO Petr Stuchlík po pondělním jednání s Piráty uvedl, že je smířen s rolí opozice. S prací v zastupitelstvu sám osobně počítá. Kandidát...

Rodině se čtyřčaty Praha nepomůže

Pražští zastupitelé se ve čtvrtek odmítli zabývat půlmiliónovým darem rodině, jíž se 11. června narodila čtyřčata Anežka, Monika, Klára a Ondřej. Lídr Prahy 7...