Hlavní obsah

Ivánku, kamaráde, už nás mají!

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dávnou zásadu J. K. Tyla o divadle, které je životem vracejícím se zpátky do života, potvrdil Petr Čtvrtníček hrou Ivánku, kamaráde, můžeš mluvit?, která vychází s dokumentační přílohou Zdeňka Pavlise, předsedy Klubu sportovních novinářů ČR. Kniha pojmenovaná Krev, pot a skluzy je vtipným a v příloze i dobrodružným čtením o skandálech českého fotbalu v letech 2004 a 2005.

Článek

"Nazdar kamaráde, můžeme?" začíná Petr Čtvrtníček hovor s Jiřím Lábusem. "Můžeme, jasně," dodává Jirka. "Hele, kontrolní otázka, došly ti ty ryby?" říká Petr. "Jo, kapříci připluli, v pohodě," ujistí ho Jirka. "Jako s municí neni problém, viď, ty vole, dyk se známe," kontruje Petr. "No a jinak jaká?" pokračuje v hovoru, který vychází z policejních odposlechů funkcionáře Viktorie Žižkov Ivana Horníka se šéfem sboru rozhodčích a místopředsedou fotbalového svazu Milanem Brabcem a dalšími rozhodčími.

Veřejnost už ví, že se advokáti souzeného Ivana Horníka i rozhodčích snažili přesvědčit o tom, že mají opravdu rybníky a opravdu si slibovali ryby a ne desetitisíce korun. Dvacetistránkový přehled připomínající vynesené tresty v našem fotbale dokazuje, že šlo nejspíš o nasvícený vrcholek ledovce. "Nejsem náčelníkem prvobytně pospolného kmene, abych tvrdil, že co nevidím, neexistuje," cituje Pavlis strahovského ministra financí a místopředsedu odpovědného za ligu Jaroslava Vacka.

"Když nadšení zaslepí rozum, jedná člověk iracionálně. Hlavně když se balon koulí..." Že by přiznání korupce? "Jako ostatně v celé společnosti, ovšem s tím rozdílem, že fotbal je víc na očích a pro veřejnost tudíž podstatně zajímavější než třeba zkorumpované výběrové řízení a zakázky ve stavebnictví," ukazoval Vacek na druhé.

Jsou to nesmrtelné věty, stejně jako hláška Miroslava Pelty, ředitele Sparty: "všechno bylo cinklý, vole," jenže v tom případě podezření ze spáchání trestného činu prokázáno nebylo. Fundovaný i obsáhlý rozbor Zdeňka Pavlise však připomíná: v roce 1947 byly hned tři kluby vyloučeny z fotbalové ligy pro machinace s výsledky. Do nižší soutěže bylo přeřazeno SK Kladno, SK Židenice a SK Baťa Zlín. V následující sezóně měla liga místo čtrnácti jen jedenáct účastníků.

Připomínka obchodu z roku 1975, který přivedl Spartu do II. ligy, chutná stejně hořce jako skandály sedmdesátých, osmdesátých i devadesátých let. Alespoň se o tom mluví, dá se říci s jiným divadelníkem, Gogolem: "Čemu se smějete? Sami sobě se smějete."

Petr Čtvrtníček: Krev, pot a skluzy, Nakladatelství XYZ, 335 stran

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám