Hlavní obsah

Írán podnikl další test balistické rakety, mluvil o doletu 2000 km

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán
Aktualizováno

Írán potvrdil, že nedávno uskutečnil další test balistické rakety. Oznámila to v úterý íránská agentura Fars. Má dolet 2000 km, uvedl velitel letectva Amír Alí Hadžízadeh. Agentura AFP připomněla, že oznámení přichází týden poté, co se Spojené státy neúspěšně pokusily v Radě bezpečnosti OSN prosadit odsouzení balistického programu Íránu kvůli jeho raketovému testu z 1. prosince.

Foto: AP

Íránské balistické rakety na přehlídce.

Článek

„Pokračujeme v testování raket a ten poslední (test) byl velmi důležitý,“ citovala agentura Fars velitele vzdušných sil íránských revolučních gard Amíra Alího Hadžízadeha. „Máme schopnost stavět rakety o delším doletu, 2000 km není boží rozhodnutí.“

Velitel letectva dodal, že mnoho nepřátelských základen je 300 až 800 km od hranic Íránu. Při projevu k vysokoškolákům zmínil, že Írán provádí každý rok 40 až 50 testů balistických raket.

Foto: Mapy.cz

Dolet balistické rakety.

Prohlášení přišlo týden poté, co se USA neúspěšně pokusily v Radě bezpečnosti prosadit odsouzení íránského raketového programu. Americký ministr zahraničí Mike Pompeo kritizoval Írán 1. prosince kvůli testu rakety středního doletu, která může nést několik hlavic a „může zasáhnout část Evropy a celý Blízký východ“.

Spojené státy a Izrael kritizují vývoj balistických raket v Íránu. Označují ho za porušení rezoluce Rady bezpečnosti OSN o íránském jaderném programu i mezinárodní jaderné dohody s Teheránem z roku 2015 a rezoluce Rady bezpečnost číslo 2331. Jiné země ale nepovažují testování balistických raket ze strany Íránu za porušení těchto dokumentů, i když Francie a Británie podle AFP považují íránské testy balistických raket za nevhodné a provokující.

Dohodu uzavřel Obama

Od mezinárodní jaderné dohody z roku 2015, v níž se Teherán zavázal omezit svůj jaderný program výměnou za zrušení s ním spojených sankcí, Spojené státy letos odstoupily a zavedly vůči Íránu opět sankce.

Dohodu uzavřel za USA bývalý prezident Barack Obama a současný prezident Donald Trump ji nepovažuje za dostatečnou, mimo jiné i proto, že se nevztahuje na balistický program.

Rezoluce Rady bezpečnosti OSN číslo 2231 se týká kontroly íránského plnění dohody o jaderném programu. Jeden z dodatků rezoluce vyzývá Teherán, aby se nevěnoval vývoji balistických střel schopných nést jadernou hlavici a aby neprováděl ani testy těchto raket.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám