Hlavní obsah

Hurikán Katrina opět nabývá na síle

MIAMI

Hurikán Katrina, který v pátek zpustošil část Floridy a zabil nejméně šest lidí, hrozí, že ještě na jihu USA napáchá velké škody. Poté, co se nad Mexickým zálivem proměnil v bouři, začal živel opět nabývat na síle. Cyklon opět provázejí větry o rychlosti 160 kilometrů v hodině.

Článek

Podle meteorologů se návrat hurikánu do severozápadní části Floridy očekává začátkem příštího týdne, nejspíše už v pondělí. Katrina se pohybuje rychlostí asi jedenácti kilometrů nahodile nad vodami Karibiku.

V ohrožení jsou především ropné plošiny v Mexickém zálivu, které částečně omezují provoz. Hurikán by mohl udeřit v severní floridské oblasti Panhandle. Tuto oblast již v červenci poničil hurikán Dennis a loni v září hurikán Ivan.

Nouzový stav vyhlásily preventivně americké státy Mississippi a Louisiana na pobřeží Mexického zálivu. Preventivní opatření jsou na místě, protože hurikán má vystoupit na čtvrtý z pětistupňové škály nebezpečnosti. Vichr prý dosáhne rychlosti mezi 210 a 249 kilometry za hodinu. V níže položených pobřežních oblastech obou států proto začala evakuace obyvatel.

Velké obavy v New Orleans

Podle odborníků nabývá Katrina na síle, protože se pohybuje pomalu nad mořskou hladinou. Teplý mořský vzduch je "palivem", které stále rychleji roztáčí oko hurikánu. Vítr je patrný až 65 kilometrů od jeho centra a v některých oblastech byly poryvy citelné až do vzdálenosti 240 kilometrů.

Otázku, kdy a kde Katrina udeří na pevninu, zodpoví meteorologové přesně až v pondělí. Vedle severozápadní Floridy je předpokládaným místem jejího přechodu na pevninu právě pobřeží dvou států, které vyhlásily nouzový stav. Silné obavy panují zejména v "hlavním světovém městě" jazzu, v New Orleansu, protože jeho značná část leží v údolí dokonce pod úrovní moře.

Bouře čtvrtého stupně mají neobvykle obrovský ničivý potenciál. Mohou strhat nejen střech, vyrážet okenní tabulky, ale také ničit nosné zdi budov. Vítr může navíc zahnat mořskou vodu až deset kilometrů do vnitrozemí. Čtvrtého stupně dosáhl naposledy v roce 2004 hurikán Charlie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám