Hlavní obsah

Francie zabavila letadlo Ryanairu krátce před startem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francouzské úřady zabavily letadlo irské nízkonákladové letecké společnosti Ryanair. Chtějí ji tak donutit k vrácení nedovolené státní pomoci ve výši 525 tisíc eur (13,6 milionu korun), informovala v pátek agentura AFP. Katalogová hodnota letadla je přes 90 milionů dolarů (2 miliardy korun).

Foto: Tony Gentile, Reuters

Letadlo společnosti Ryanair

Článek

Boeing 737 byl zabaven ve čtvrtek večer na letišti v Bordeaux, a to krátce před plánovaným odletem do Londýna se 149 cestujícími na palubě. Cestující nakonec  odletěli s pětihodinovým zpožděním jiným letadlem, upozornil britský server Daily Mail. Francouzské úřady se za zpoždění omluvily.

Spor se týká státní pomoci, kterou Ryanair obdržel v letech 2008 až 2009 v souvislosti s aktivitami na regionálním letišti ve francouzském městě Angoulême. Evropská komise v roce 2014 tuto pomoc označila za nezákonnou a podle francouzských úřadů musí firma získané peníze vrátit.

„Francouzské úřady k tomuto opatření přistoupily jako k poslední možnosti, když selhalo několik pokusů o získání peněz," uvedl francouzský Úřad pro civilní letectví (DGAC).

Letadlo podle úřadu „zůstane znehybněné", dokud firma požadovanou částku nezaplatí.

Incident je poslední z řady problémů, kterým Ryanair v nedávné době čelí. S italskými úřady se například pře o zrušení zákazu zpoplatnění zavazadel na palubě. Firma nedávno snížila odhad zisku na 1,1 - 1,2 miliardy eur kvůli letošním stávkám zaměstnanců.

Reklama

Související témata:

Související články

Ryanairu poprvé po pěti letech klesl zisk

Největším evropským nízkonákladovým aerolinkám Ryanair klesl v pololetí zisk o sedm procent na 1,2 miliardy eur (31 miliard korun). Za první pokles zisku po...

Výběr článků

Načítám