Hlavní obsah

Fotografickou výstavu přibližující život romské komunity hostí ostravská radnice

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V prostorách ostravské radnice se v pondělí 8. července uskutečnila vernisáž výstavy fotografií Romů z dílny Šymona Klimana s názvem BEAUTIFUL PEOPLE: Fotografií k sociálnímu začleňování. Záštitu nad touto kulturní událostí převzal Vojtěch Mynář, poslanec Evropského parlamentu.

Foto: Josef Zajíc

Výstava Beautiful People ve foayer Radnice města Ostravy. 8.7.2013

Článek

"Situace Romů v Čechách i na Slovensku se v současné době stále víc komplikuje. Stávají se terčem útoků nejen ze strany extremistů, ale i řadového obyvatelstva. Kvůli své kulturní i sociální odlišnosti jsou snadnou obětí předsudků. Jejich obraz je často ovlivněný zjednodušeným pohledem zvenčí, který důvody jeho nepřiměřených životních podmínek líčí zkreslenou optikou. Ztrácí se v něm rozměr jednotlivce, jeho individuálních vlastností a možností," konstatovala Mgr. Ivana Nesétová, ředitelka občanského sdružení Centrom.

Mladý slovenský fotograf Šymon Kliman se ve své práci cíleně zaměřuje na vzájemné přibližování různorodých skupin obyvatelstva a rozšiřování povědomí o jejich specifických životních podmínkách.

Před fotografováním obyvatele osad vyzývá, aby si oblékli to nejlepší ze svého šatníku, nebo pózovali v situacích, které považují za své největší úspěchy či radosti. Zvolená forma kombinuje znaky módní fotografie i klasického historického portrétu a dodává zobrazovaným lidem nečekanou důstojnost.

Prostřednictvím umění výstava může návštěvníkům umožnit odpoutat se od běžného vnímání této menšiny, lépe pochopit život v romské komunitě a celkově pomůže zdůraznit významnost tématu v politickém rozhodování.

Výstavu zahájil poslanec Evropského parlamentu Vojtěch Mynář a Mgr. Ivana Nesétová, ředitelka občanského sdružení Centrom, zabývajícího se sociálními podmínkami občanů České republky.

Výstava BEAUTIFUL PEOPLE byla na jaře letošního roku k vidění v budově Evropského parlamentu v Bruselu. Šymon Kliman za svůj projekt získal v roce 2012 Cenu evropského občana. Ve foyer Radnice statutárního města Ostrava na Prokešově náměstí potrvá výstava do 31. července.

Reklama

Výběr článků

Načítám