Hlavní obsah

Fico shání svého muže do paláce

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Současný slovenský prezident Andrej Kiska už v květnu oznámil, že v příštím roce nebude kandidovat na druhé funkční období. Tím se otevřela šance pro nejsilnější vládní stranu Směr–sociální demokracie, aby se pokusila obsadit nejvyšší post v zemi. Stále však nemá kandidáta.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseds Směru a expremiér Robert Fico

Článek

Robert Fico, předseda Směru a expremiér, po překvapivé porážce od Kisky v roce 2014 už nemíní riskovat a rovněž oznámil, že kandidovat nebude. „Kandidáta představíme po zářijovém předsednictvu strany,“ nechal se slyšet Fico.

Z kuloárních informací je zřejmé, že Fico preferuje možnost kandidatury současného šéfa diplomacie Miroslava Lajčáka. Interní průzkum Směru údajně ukázal, že Lajčák má šanci uspět.

Ten však zatím kandidaturu odmítá a Směr z toho začíná být nervózní. Po zkušenostech s Kiskou chce mít za každou cenu svého člověka v Prezidentském paláci.

Politolog: Lajčák nepotřebuje nasednout na Titanik

Server topky.sk upozornil, že Směr vyvíjí na Lajčáka silný tlak. Vláda „doložila“ jeho návrh na jmenování Františka Ružičky náměstkem resortu zahraničních věcí.

„Nominaci nestihla projednat strana Směr v rámci svých stranických struktur. František Ružička je nadále uchazečem o tento post,“ přispěchal s vysvětlením mluvčí diplomacie Boris Gandel.

Fico dobře ví, že po letošních politických otřesech je snad pouze Lajčák přijatelný i pro širší veřejnost, nejen pro voliče Směru. „Těší se všeobecnému respektu a byl by vhodným reprezentantem Slovenské republiky,“ domnívá se politolog Radoslav Štefančík.

„Po vraždě Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové a masových protestech Směr výrazně klesl a prohrál i v regionálních volbách. Lajčák nepotřebuje nasednout na Titanik, pokud dokáže dosáhnout úspěchů v mezinárodních organizacích,“ dodal.

Je ve hře i premiér?

Štefančík nevylučuje ani možnost, že Směr nominuje na post hlavy státu Petra Pellegriniho, současného premiéra a místopředsedu strany. „Šéf Směru nemá snazší příležitost, jak se zbavit Pellegriniho, než z něho udělat poraženého v prezidentských volbách,“ domnívá se politolog.

Jenže Pellegrini kandidaturu na hlavu státu vyloučil. Server topky.sk tvrdí, že pokud se Lajčáka nepodaří přesvědčit, prezidentským kandidátem Směru by se mohl stát současný ministr financí Peter Kažimír.

Zatím vede vědec Mistrík
Vědec Robert Mistrík těsně vede v popularitě kandidátů na slovenského prezidenta
Vyplývá to z průzkumu agentury AKO
Pro Mistríka, podporovaného nejsilnější opoziční stranou Svoboda a solidarita, se vyslovilo 12,1 procenta ze skupiny rozhodnutých voličů
Na druhém místě se ziskem 11,9 procenta skončil premiér Peter Pellegrini
Třetí místo ve zmiňovaném průzkumu obsadil politický analytik a pedagog Eduard Chmelár s podporou 10,8 procenta.
Zdroj: ČTK

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám