Hlavní obsah

Fenomén Coca-Cola byl původně na předpis

Novinky, Tereza Kušová

Coca-cola light, zero nebo třešeň. Víme, že základními ingrediencemi tohoto lahodného nápoje jsou kofein a koka, populární se stal díky reklamě. Že byl ale původně lékem na recept a výrobkem farmaceutické firmy, to už ví málokdo. Před 125 lety jistý americký lékárník vymyslel sirup Coca-Coly.

Foto: Profimedia.cz

Plakáty v muzeu Svět Coca-Coly v Atlantě

Článek

Dějiny tmavého nápoje sahají až do poloviny 19. století. Něco podobného tomuto drinku vzniklo již mnohem dříve. Lidé experimentovali s rostlinou koky, nevěděli ale, jak s ní naložit, aby to bylo poživatelné a zároveň chutné. V roce 1865 byl jistý voják James Stith Pemberton zraněn v bitvě u Columbusu ve státě Georgia, jako mnoho jiných zraněných veteránů se stal i Pemberton závislý na morfiu.

Povoláním lékárník se Pemberton snažil najít náhražku morfia, která by však nezpůsobovala závislost. Začal experimentovat s kokou. Nakonec vytvořil Pembertonovo francouzské víno koky. Prezentoval ho jako lektvar vhodný pro ty, kteří mají sedavé zaměstnání způsobující nervové vysílení, nebo mají problémy se žaludkem či ledvinami. Nápoj byl však alkoholický, a i když vyléčil ze závislosti na morfiu, z poživatelů se stávali alkoholici.

Logo Coca-Coly je výsledkem rukopisu

Na počátku roku 1886 Pemberton začal pracovat s alternativou nealkoholického kokového nápoje. 29. března vznikl sirup, který později pojmenoval Coca-Cola. Když se sirup smíchal se sodou, vytvořil se sladký nápoj nezaměnitelné chuti. Lékárník Pemberton ho dával svým zákazníkům na únavu, ale i bolesti žaludku či ledvin.

Foto: Profimedia.cz

První plakáty, reklamy na Coca-Colu přišly téměř okamžitě s jejím vznikem

Foto: Profimedia.cz

První plakáty, reklamy na Coca-Colu přišly téměř okamžitě s jejím vznikem

Foto: Profimedia.cz

Typická červená zátka na láhvi Coca-Coly

8. května 1886 přinesl Pemberton svůj vynález do lékárny v Atlantě. Coca-Cola se prodávala za pět centů, za první rok prodeje vynesla pouhých 50 dolarů, to nemohlo stačit na její náklady, obzvlášť, když jenom reklama, kterou odstartoval už 29. května téhož roku, stála 70 dolarů. Pembertonův účetní a sekretář Frank Robinson přišel s názvem Coca-Cola a rovnou vymyslel i její logo a design, který vznikl jeho nezaměnitelným rukopisem.

Společnost Coca-Cola vznikla ještě v roce 1886. Pemberton zemřel o dva roky později, ještě před tím ale stihl prodat práva na recept hned čtyřem firmám, název Coca-Cola však zůstal v rodině, jeho syn Charley ho jako jediný směl používat. I když na trh vtrhly nové výrobky Yum Yum a Koke, neměly vedle Coca-Coly šanci. Charley navíc ustavičně pracoval na vlastním sirupu, dokonalejším a lahodnějším.

Ze sirupu na únavu se stal nápoj č. 1

Už roku 1887 do společnosti vstoupil Asa G. Candler, získal podíl společnosti a po smrti Jamesa Pembertona se dostal i do čela vedení firmy. Pod jeho rukou začala společnost vzkvétat, nápoje se prodávalo až čtyřicetkrát více. Rozhodl se otevřít nový podnik ve státě Georgia, netrvalo dlouho a lidé si oblíbili kofeinový nápoj i zde.

Foto: Profimedia.cz

Vynálezce sirupu Coca-Coly voják a lékárník Pemberton (vlevo) a zakladatel společnosti Coca-Cola Candler (vpravo)

Foto: Profimedia.cz

Jak šel čas, měnily se i reklamy. Odshora zleva pocházejí plakáty z let 1969, 1911, 1910 a 1909.

Foto: Profimedia.cz

Jak šel čas, měnily se i reklamy. Odshora zleva pocházejí plakáty z let 1969, 1911, 1910 a 1909.

Candler nelenil a v roce 1893 si nechal známku Coca-Cola patentovat. Měl neuvěřitelný cit pro marketing, považoval za důležité, aby se nová značka na trhu objevovala na mnoha zajímavých užitečných předmětech, jako například na kalendářích, vějířích, ubrouscích, hodinkách nebo lahvích. K propagaci nápoje patřilo i rozdávání kupónů, za které si lidé mohli dát zdarma skleničku Coca-Coly. To bylo vůbec poprvé, co se tento typ marketingu objevil na trhu.

V roce 1894 byla Coca-Cola poprvé prodávána v lahvích. Roku 1895 se fabriky na výrobu Coca-Coly otevřely v dalších třech městech v USA, v Dallasu, Chicagu a Los Angeles. Candler tak dostál svých slibů, že nápojem Coca-Cola zaplní celé Spojené státy americké. První stáčení nápoje se vyskytlo ve státě Mississippi ve společnosti Candy Biedenharn v roce 1891, která dala také charakteristický tvar coca-colovým lahvím. První plechovková Coca-Cola se začala prodávat až roku 1955.

Light, třešně, ale také vanilka či oříšky

Prvním a nejznámějším typem Coca-Coly je její klasická podoba obsahující pouze základní ingredience, kterými jsou soda, cukr, kofein, karamel, extrakt z koky, limetková šťáva, kyselina citrónová a vanilka. První neklasické druhy Coca-Coly vznikly až v 80. letech 20. století.

Foto: Profimedia.cz

Uvedení Diet Coke na trh v USA roku 1982 prezidentem společnosti Coca-Coly

Foto: Profimedia.cz

Vánoční konvoj náklaďáků dlouhý 500 metrů v loňském roce v Berlíně

První byla Coca-Cola Light, nebo jinak Diet Coca-Cola. Jak název napovídá, jedná se o nápoj dietní bez cukru. Prvním pokusem o tento nápoj bez kofeinu byla Kofein Free Coca-Cola v roce 1982. Roku 1985 vznikla pro změnu Coca-Cola Cherry, kolový nápoj s příchutí třešní je dodnes v prodeji po celém světě. Pak se Coca-Cola Company na patnáct let odmlčela s novými výrobky.

Až roku 2001 dorazila na trh Coca-Cola Citron a Coca-Cola Vanilla. Zatímco Vanilla se s dvouletou přestávkou drží, Citron společnost ukončila už po čtyřech letech. Do České republiky ani nestihla dorazit. Příliš nepopulární Coca-Cola C2, Coca-Cola s vápníkem, Malinová Coca-Cola nebo i Coca-Cola M5 se po Evropě příliš nerozšířily. Většina z nich se stále prodává, ale naši zemi ani neminuly.

Foto: Profimedia.cz

Všechny druhy lahví, plechovek, PET lahví od Coca-Coly, co kdy byly vyrobeny

Foto: Profimedia.cz

Vánoční plakáty na Coca-Colu v Muzeu

Coca-Cola Black v roce 2006 dorazila do pouhých osmi zemí včetně České a Slovenské republiky. Počátkem roku 2008 už byla ale stažena pro malý zájem. Posledními druhy a dosud i prodávanými jsou Coca-Cola pomeranč, citrusová a Light Sango.

Sirup koky se stále prodává jako lék

Lahodný kofeinový nápoj se stal již v 50. letech fenoménem a nejoblíbenějším nealkoholickým nápojem na světě. S jeho historií jdou ruku v ruce jak výrobní procesy a novinky, tak zajímavosti, díky kterým lidé stále dokazují, jak Coca-Colu milují. Reklamy Coca-Coly se dostaly na první místa amerických i evropských hitparád, písně k reklamám skládají přední světoví hudebníci a téměř vždy se tento singl stane hitem.

Největší emblém Coca-Coly na světě se nenachází v USA, ale v Naganu v Japonsku na střeše budovy Dai-Nagoya. Obrovská koule se skládá ze 46 tun kovu, 940 metrů neonových zářivek a 1870 kusů klasických žárovek. Emblémů Coca-Coly se na světě objevilo hodně, ten na střeše muzea Svět Coca-Coly v Atlantě je nejen veliký, ale také nakloněný pod úhlem 22 stupňů a točí se kolem své osy stejně jako Země.

Foto: Profimedia.cz

Muzeum Coca-Coly v Atlantě v USA

Foto: Profimedia.cz

Emblém Coca-Coly nad vchodem do Muzea znázorňuje rotující se zeměkouli

Foto: Profimedia.cz

Islandský fotograf znázornil kombinaci islandské přírody s láhví od Coca-Coly. Výstava měla úspěch, konala se na počátku roku 2010.

Řada míst na zeměkouli nese název Coca-Coly, jedním z nich je i pláž na atlantickém pobřeží v Hondurasu, kde dříve stála výrobna Coca-Coly. Prvními zeměmi, po USA, kde byla zavedena výroba Coca-Coly, byly Kuba a Panama. V Jihoafrické republice se název Coca-Cola dostal do podvědomí obyvatel až tak hluboko, že v 11 místních dialektech se shoduje s významem slova hello.

Zajímavosti 29. března

Svátek: Taťána

Významné události:

1372 zasvěcení Emauzského kláštera v Praze.

1934 byl zahájen provoz elektrické tramvaje na Vítkovické závodní dráze.

1971 Charles Manson je v Kalifornii odsouzen k trestu smrti.

2004 Bulharsko, Estonsko, Litva, Lotyšsko, Rumunsko, Slovensko a Slovinsko se staly členy NATO.

2004 Irsko je první zemí na světě, kde je zákaz kouření na všech pracovištích, včetně barů a restaurací.

2010 dvě sebevražedné atentátnice zaútočily na moskevské metro v šest hodin ráno, zemřelo na 40 lidí.

Významná narození:

1869 Aleš Hrdlička, český antropolog a lékař, světoznámě uznávaný.

1900 Jiří Wolker, český básník, člen Literární skupiny a Devětsilu (Těžká hodina, Host do domu, Proletářské umění).

1902 Martin Frič, český scénárista a režisér (To neznáte Hadimršku, Dobrý voják Švejk, Revizor, Jánošík, Škola, základ života, Eva tropí hlouposti, Princezna se zlatou hvězdou).

1905 Philip Ahn, korejsko-americký herec, první herec asijského původu, který získal hvězdu na Hollywoodském chodníku slávy (Cesta kolem světa za 80 dní).

1939 Terence Hill, italsko-americký herec (Pravá a levá ruka ďábla, Jestli se rozzlobíme, budeme zlí, Superpolda, Dvojníci, Lucky Luke).

1957 Christopher Lambert, francouzský herec (Tarzan, Highlander, Mortal Kombat).

1961 Jan Kohout, český diplomat a politik, v letech 2009 až 2010 byl místopředseda vlády a ministr zahraničních věcí ve Fischerově vládě.

1987 Zbyněk Drda, český zpěvák, vítěz třetí řady české reality show Česko hledá Superstar.

1988 Marek Suchý, český fotbalista, prošel všemi mládežnickými reprezentacemi, na MS do 20 let v Kanadě 2007 získal s týmem stříbro a jako jediný hráč z ČR byl komisí FIFA toho roku vybrán do All Stars U20.

Nápoj Coca-Cola se už desítky let drží na první příčce nejprodávanějších nealkoholických nápojů na trzích v USA, Mexiku, Japonsku, Brazílii, Číně, Kanadě, Filipínách, Německu, Velké Británii a Španělsku. Sirup z koky a kofeinu se v některých zemích stále prodává jako lék v lékárnách, který pomáhá při nervových obtížích, bolestech žaludku a velké únavě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám