Hlavní obsah

Evropská komise navrhne zrušení střídání zimního a letního času

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín
Aktualizováno

Evropská komise (EK) ještě v pátek schválí návrh na zrušení každoročního pravidelného přechodu na letní čas. V německé veřejnoprávní televizi ZDF to v pátek řekl předseda EK Jean-Claude Juncker. Přání zrušit střídání času vyjádřili občané EU v nedávné veřejné konzultaci.

Foto: Stoyan Nenov, Reuters

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker.

Článek

„Rozhodneme se dnes (v pátek, pozn. red.),” řekl Juncker televizi ZDF v souvislosti s probíhajícím zasedáním komise. „Lidé to chtějí, my to uděláme,” dodal.  Bylo by podle jeho slov zbytečné, kdyby lidé v Evropě nejprve hlasovali a následně nebyl jejich požadavek vyslyšen.

Předseda Evropské komise reagoval na veřejnou konzultaci, v níž se naprostá většina ze 4,6 miliónu občanů EU, kteří se do ní zapojili, vyslovila pro zrušení přechodu na letní čas. Největší zájem o anketu projevili lidé v Německu, odkud jich hlasovaly tři milióny. [celá zpráva]

Aby občané Evropské unie mohli přestat každý půlrok posouvat ručičky na hodinách, museli by s návrhem Evropské komise souhlas vyjádřit ještě poslanci Evropského parlamentu a jednotlivé členské státy EU.

Různá podpora v zemích EU

Podpora návrhu ze strany Evropského parlamentu je prakticky jistá. Právě z europarlamentu vyšla letos v únoru výzva, aby se vyhodnotily přínosy a rizika střídání letního a zimního času a případně se navrhlo ukončení této praxe. Postup europarlamentu byl reakcí na občanské iniciativy a petice, které se řadu let odvolávají na možné negativní dopady střídání času na zdraví.

Podpora zrušení střídání letního a zimního času mezi jednotlivými členskými státy Unie ovšem není tak jednoznačná, upozorňuje agentura DPA. Velkými zastánci zrušení přechodů na letní čas jsou například státy Pobaltí.

V českých zemích byl letní čas zaveden poprvé za první světové války v letech 1915 a 1916. Vrátil se opět za druhé světové války v roce 1940 a trval až do roku 1949. Potřetí si Češi začali každoročně posouvat hodinky v roce 1979 po energetické krizi z mrazivého počátku tohoto roku.

Až do roku 1995 trval v Česku letní čas šest měsíců. Od roku 1996 se prodloužil na sedm měsíců a jeho délka se shoduje s termínem uvedeným ve směrnicích Evropského parlamentu a Evropské rady.

Anketa

Jak by se podle vás mělo upravit střídání času?
Zrušit a ponechat pouze zimní čas
36,6 %
Zrušit a ponechat pouze letní čas
55,9 %
Nerušit
7,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4569 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám