Hlavní obsah

Ekologickou konferenci OSN sponzoruje hříšník číslo jedna. Největší tepelná elektrárna

Právo, Pavol Minarik

Je to stejné, jako kdyby se partnery světového kongresu o boji s rakovinou plic stali nejsilnější výrobci cigaret, napsal ve čtvrtek list Gazeta Wyborcza (GW) k faktu, že hlavním sponzorem katovické ekologické konference se stala největší polská, ale i evropská tepelná elektrárna Belchatow.

Foto: Peter Andrews, Reuters

Polské uhelné doly a elektrárna Belchatow

Článek

Konference OSN o změnách klimatu, jež začíná v pondělí v Katovicích, si přitom za stěžejní cíl vytkla zastavit globální oteplování a znečištění ovzduší způsobované z 80 procent spalováním uhlí.

Tím, že si vybrala za sponzora akce, jež bude spolurozhodovat o klimatickém osudu světa, belchatowskou elektrárnu, která ročně vyšle do ovzduší rekordních 40 milionů tun oxidu uhličitého a tři miliony rtuti, a jí podobné, vláda Práva a spravedlnosti (PiS) vysílá světu jasný signál.

Stav ovzduší zůstává tristní

Tento signál, jak upozornila GW, zní: „Vy se můžete zříkat uhlí, jak chcete, investovat do nejrůznějších ekologických výmyslů, my si zachováme vlastní energetickou strategii založenou na uhlí.“

„Polsko je oázou normálnosti, čistého vzduchu, zelených luk, bujných lesů, větrných elektráren, aut na elektrický pohon. A také lídrem boje se skleníkovými plyny a zemí, kde se klima mění neustále k lepšímu… Takové a jim podobné bezohledné pohádky šíří před klimatickou konferencí OSN v televizních spotech vysílaných po světě oficiální polská propaganda,“ podotkla GW.

Ve skutečnosti Poláci dýchají dlouhodobě nejznečištěnější vzduch v Evropské unii. Koncentrace škodlivých látek ve vzduchu na jihu země překračuje povolenou hranici o tisíc a víc procent.

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) až 33 z nejvíce znečištěných evropských měst leží v Polsku, kde ročně umírá 45 až 48 tisíc lidí. „Ohrožení zdraví a životů lidí nadměrným smogem se dlouhodobě zatajuje,“ varovala Nejvyšší úřad kontroly.

Reklama

Výběr článků

Načítám