Hlavní obsah

Edith Piaf zemřela před padesáti lety. Připomene ji Radka Fišarová

Právo, Jaroslav Špulák

Před padesáti lety skonala slavná francouzská šansoniérka Edith Piaf. Její smrt byla ale světu oznámena o den později. Ve čtvrtek večer ji v pražském Divadle Kalich připomene zpěvačka Radka Fišarová.

Foto: Profimedia.cz

Edith Piaf byla slavná v padesátých a šedesátých letech.

Článek

Tehdy sedmačtyřicetiletá zpěvačka podlehla rakovině jater 10. října 1963 ve svém domě v Plascassier u města Grasse. V souladu s jejím přáním zemřít v Paříži bylo bezprostředně po jejím skonu mrtvé tělo převezeno do Paříže a teprve potom byla oznámena její smrt.

Ovlivnila kariéru Fišarové

Ve čtvrtek 10. října na ni od 19 hodin zavzpomíná v pražském Divadle Kalich česká zpěvačka Radka Fišarová. V programu nazvaném Vzpomínka na Edith ji doprovodí Jazztrio Vladimíra Strnada, smyčcový Rubín kvartet a akordeonista Aliaksandr Yasinski.

„Nezůstaneme pouze u písniček Edith Piaf. Zahrajeme také mé písně či skladby s texty českých básníků, přátel a nebude chybět ani francouzská filmová hudba či písně jiných francouzských skladatelů a interpretů,“ řekla Fišarová.

„Je to už více než deset let, co jsem dostala nabídku od Libora Vaculíka a Petra Maláska účinkovat v titulní roli představení Edith – vrabčák z předměstí. Tehdy jsem se poprvé setkala s Edith Piaf a začala jsem blíže poznávat její hudební styl. Netušila jsem, že se mi tak vryje pod kůži a že v šansonu v podstatě najdu samu sebe,“ dodala.

Foto: archív Divadla Kalich

Radka Fišarová dnes bude zpívat písně Edith Piaf.

Dramatické vztahy, drogy i alkohol

Edith Piaf se narodila jako Edith Giovanna Gassionová v prosinci 1915 v Paříži. Pseudonym Piaf (vrabčák) jí dal její první impresário Louis Leplée, díky kterému se stala hudební hvězdou světového formátu.

Na vrcholu slávy byla počátkem padesátých let minulého století. V osobním životě však měla mnohé problémy, počínaje dramatickými vztahy a konče nemocí, alkoholem a také drogami.

Svět si nicméně dodnes přehrává její písničky. V roce 2007 se v kinech objevil životopisný film Mome, La, který režisér Oliver Dahan částečně natáčel v Praze.

Letos v září vyšla ve Francii kniha, která některé věci z jejího života staví do nového světla. Její autor Robert Belleret ji nazval Piaf: A French Myth (Piaf: Francouzský mýtus) a v některých pasážích usvědčuje zpěvačku ze lží, na kterých stavěla kus své slávy.

Reklama

Výběr článků

Načítám