Hlavní obsah

Dusím se, zněla poslední slova zavražděného saúdskoarabského novináře

– Istanbul

Posledními slovy zavražděného saúdskoarabského žurnalisty Džamála Chášukdžího bylo: „Dusím se... Dejte pryč ten pytel z mé hlavy, mám klaustrofobii.” Dle Nazifa Karamana, šéfa investigativního oddělení tureckého deníku Daily Sabah, to vyplývá z nahrávek z konzulátu Saúdské Arábie v Istanbulu. Jak řekl katarské televizi Al-Džazíra, Chášukdžího zavraždění zabralo asi sedm minut.

Foto: Virginia Mayo, ČTK/AP

Džamál Chášukdží

Článek

Chášukdží, který patřil ke kritikům vlády v Rijádu, na konzulát přišel 2. října, aby si vyřídil potvrzení o rozvodu. Chtěl se totiž oženit s tureckou snoubenkou. Z budovy už nevyšel.

Turecko od počátku hovořilo o vraždě, Saúdská Arábie to nejprve popřela a až s velkým zpožděním přiznala, že muž byl uškrcen po příchodu na úřad. [celá zpráva]

Patnáctičlenné komando, které bylo v budově v té době také, odjelo do Saúdské Arábie.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v sobotu uvedl, že Ankara předala nahrávky související se zabitím Džamála Chášukdžího Saúdské Arábii, Spojeným státům, Německu, Francii a Británii. Saúdská Arábie podle něj ví, že novinářův vrah je mezi 15 členy komanda, které do Istanbulu tehdy dorazilo.

Podle Nazifa Karamana členové komanda po Chášukdžího smrti přikryli podlahu v místnosti plastovými pytli a rozřezali novinářovo tělo. Úplně celý proces trval asi 15 minut.

Al-Džazíra s odvoláním na nejmenované zdroje z turecké prokuratury před pár dny zmínila, že turecká policie nalezla v rezidenci saúdskoarabského konzula v Istanbulu stopy po kyselině fluorovodíkové a dalších chemických látkách. [celá zpráva]

Podle jejího istanbulského zpravodaje mohlo být právě v těchto látkách rozpuštěno Chášukdžího tělo.

Rijád nespolupracuje

V sobotu Al-Džazíra oznámila, že turecká policie ukončuje pátrání po těle novináře, nicméně vyšetřování jeho smrti bude i nadále pokračovat.

Podle saúdskoarabských úřadů bylo v souvislosti s vraždou zatčeno v království 18 lidí. Rijád odmítl žádost o jejich vydání k soudu do Turecka a neodpověděl ani na otázku, kde je tělo.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám