Hlavní obsah

Do příbramské věznice mířila marihuana, pervitin i léky. Případ začal řešit soud

Novinky, ČTK, Příbram
Příbram

Příbramský soud začal v pondělí řešit rozsáhlý případ pašování drog do věznice Bytíz, který má několik větví a desítky obžalovaných. Soud v jedné části předvolal 20 lidí. Osm z nich přivedla do soudní síně vězeňská stráž, ostatní jsou stíháni na svobodě. Většina obžalovaných odmítla vypovídat. Kromě vězňů se u soudu zpovídají i jejich příbuzní, kamarádi a známí.

Foto: Policie ČR

Policisté našli při raziích drogy i léky

Článek

Podle obžaloby pašovali do věznice pervitin, marihuanu a další návykové látky. Soudce Miloslav Boudník novinářům řekl, že nešlo o velké množství, kontraband byl ale pestrý z hlediska druhů. Kromě pervitinu a marihuany se do věznice tajně dostávaly například léčiva na náhradní subutexovou léčbu či léky rivotril a tramal.

„Stěžejními důkazy jsou především odposlechy mobilních telefonů obžalovaných, kteří si domlouvali předání drog, a pak samozřejmě zadržení některých zásilek policií," uvedl Boudník.

Kriminalisté předloni podnikli kvůli pašování drog do příbramské věznice tři velké razie. V červnu obvinili 22 lidí, z toho 12 vězňů. Při předchozích dvou zátazích v únoru a dubnu to bylo 17 a 21 lidí. Při domovních prohlídkách zabavili varnu, léky, konopí a injekční stříkačky. Podle dřívějších informací obžalovaným hrozí až desetileté tresty.

BEZ KOMENTÁŘE: Razie ve věznici BytízVideo: Policie ČR

Kolik je celkově obžalovaných, je podle Boudníka těžké říci, protože všechny kauzy ještě nejsou u soudu a část obžalovaných může figurovat ve více případech. „Byly to v podstatě čtyři větve, kdy jedna byla už v přípravném řízení rozdělena na dvě části. V současné době jsou tři z těch kauz u soudu a u jedné bude, počítám, v dohledné době podána obžaloba," uvedl Boudník.

V případu, který soud začal projednávat, byla podána obžaloba na 22 lidí, o dvou obžalovaných však už soud pravomocně rozhodl trestním příkazem. V dalších dvou kauzách, které se u příbramského soudu začínají projednávat, je po 12 obžalovaných. „Kolik jich je v přípravném řízení, to opravdu nevím," dodal soudce.

Využívali toho, že tam nebyli střeženi a docházelo tam k předávání drog.
Miloslav Boudník, soudce

Hlavní organizátoři z řad vězňů úkolovali podle kriminalistů ostatní členy skupiny, kteří na svobodě nelegálně obstarávali návykové látky. Předávali je odsouzeným na venkovním pracovišti. Z výslechů před soudem vyplynulo, že takovým místem byla příbramská pekárna.

„Využívali toho, že tam nebyli střeženi a docházelo tam k předávání drog," potvrdil Boudník. Drogy vězni podle policie využili pro vlastní potřebu nebo je ostatním prodávali či vyměňovali za tabák a kávu. V minulosti dozorci ve věznici objevili například pervitin v sáčcích s bonbony nebo drogy v tužce, spodním prádle či tepelně zpracovaném mase. Ukryty byly i v papírovém přání, v krabicích od pracího prášku, tubách od zubní pasty, v pleťovém krému nebo v sušenkách.

Před soud se už v minulosti dostal případ lidí, kteří drogy vězňům předávali při návštěvách nebo je přehazovali přes plot věznice v ponožce ovinuté lepicí páskou.

Reklama

Výběr článků

Načítám