Hlavní obsah

Do Chorvatska jezdí čím dál méně nudistů a naturistů

Záhřeb

Zájem zahraničních návštěvníků Chorvatska, kteří si letní dovolenou u moře nejraději užívají více nazí než oblečení, klesá. Minulý rok dorazilo do zařízení určených pro nudisty na jadranském pobřeží jen 250 000 milovníků koupání bez plavek. Uvedla to agentura DPA s odvoláním na chorvatská média.

Článek

Před dvaceti lety zde přitom registrovali na jeden milión naháčů, z nichž až 60 procent přijíždělo z Německa. V polovině osmdesátých let tvořili Němci dokonce 82 procent všech nudistů.

Klesá prý i počet dříve velmi populárních zařízení pro dovolenou bez šatů, především kempinků a hotelů na Istrijském poloostrově a v Dalmácii. Ve zlatých časech zde nudisté strávili celkem 5,1 miliónu nocí, v roce 2008 to bylo již jen 2,1 miliónu noclehů.

Koupání bez plavek se označuje slovem nudismus či modernějším termínem naturismus. Zatímco první variantou se spíše rozumí propagace nahoty jako takové, naturismus se více soustředí na návrat člověka k přírodě.

Pětina evropské populace miluje nudismus

Pětina evropské populace miluje nudismus. Jednotlivé země se sice mezi sebou liší v procentuálním zastoupení nudistů, ale zhruba dvacet procent lidí mířících na dovolenou k moři rádo pobíhá na sluníčku a ve vodě bez plavek. 

V některých zemích ale nudisté nemají na růžích ustláno. Například ve Švýcarsku se letos v dubnu rozhodli, že již nebudou po loňské sezóně tolerovat nudisty, kteří nazí procházejí Alpy, ale budou je ve švýcarském kantonu Appenzell-Innerrhoden pokutovat částkou dvě stě franků (v přepočtu asi tři a půl tisíce korun).

Reklama

Související témata:

Související články

New York zachvátila nová móda - nahota

V New Yorku se dějí věci. Lidé obnažují svá těla a to na zcela nečekaných místech - v restauracích, barech a při sportu. Chystáte-li se v tomto velkoměstě...

Nudismus vyznává pětina evropské populace

Pětina evropské populace miluje nudismus. Jednotlivé země se sice mezi sebou liší v procentuálním zastoupení nudistů, ale zhruba dvacet procent lidí mířících...

Výběr článků

Načítám