Hlavní obsah

Datová schránka

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Datové schránky
Článek

Datová schránka je elektronické úložiště sloužící k dodávání dokumentů elektronickou cestou. Jejím prostřednictvím lze podat daňové přiznání, zažádat o výpis z rejstříku trestů, získat výpis bodů řidiče nebo například zaslat omluvenku dítěti do školy.

Projekt datových schránek byl spuštěn pro zjednodušení a zrychlení komunikace mezi úřady a společnostmi či fyzickými osobami. Úřady tak ušetří na zasílání klasických listovních zásilek a společnosti nebo fyzické osoby čas strávený na úřadech. Zřizovatelem a správcem projektu je ministerstvo vnitra. Provoz systému zařizuje Česká pošta.

Podnikatelé a občané za provoz schránky nic neplatí. Zpráva je úřadům doručena ihned po odeslání, ostatním po přihlášení do jejich datové schránky.

Datová schránka a daňové přiznání

Přes datovou schránku lze podat i daňové přiznání. A jak takové daňové přiznání přes datovou schránku odevzdat? Nejprve na daňovém portále vyplníte formulář k daňovému přiznání a ověříte jeho správnost. Poté formulář uložíte k odeslání do vaší datové schránky, kde jej jako přílohu odešlete příslušnému úřadu. Podrobný videonávod najdete zde.

Spuštění datové schránky v ČR

Projekt odstartoval 1. července 2009 a naostro se začal používat o čtyři měsíce později, kdy začala pro některé instituce platit povinnost používat jej. Datovou schránku musí mít všechny orgány veřejné moci a firmy vedené v obchodním rejstříku. Od července 2012 povinnost platí i pro advokáty a daňové poradce. Zřídit si ji mohou dobrovolně i jednotliví občané.

Vláda uvažovala o automatickém zřízení schránky pro občany. Zřízena měla být poté, co se občan připojí ke kterékoli digitální službě státu například bankovní identitou nebo eObčankou. Nakonec se tak ale nestalo.

„Občanům nebude automaticky zřizovaná datová schránka. Ponecháváme možnosti tradiční cesty pro ty, pro které je překážka přejít na komunikaci prostřednictvím datové schránky,“ uvedl dříve premiér Petr Fiala (ODS).

K únoru 2019 bylo zřízeno více než 955 tisíc datových schránek a počet odeslaných datových zpráv se vyšplhal k 630 milionům.

Foto: Novinky

Články k tématu

Bartoš: Zákon o datovkách se musí změnit

Ministr pro místní rozvoj a vicepremiér pro digitalizaci Ivan Bartoš (piráti) Právu řekl, proč vládě do konce dubna předloží novelu zákona, která má zajistit...

Stát si bude s OSVČ psát už jen elektronicky

Spolky, nadace, společenství vlastníků bytových jednotek, družstva i živnostníci se musí připravit na zásadní změnu v komunikaci s úřady. Od Nového roku jim...