Hlavní obsah

Dalibor Dědek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Radek Petrášek
Článek

Dalibor Dědek je podnikatel a spolumajitel skupiny firem Jablotron, která se zaměřuje na zabezpečovací a komunikační technologii. Časopis Forbes ho zařadil na 37. příčku v seznamu nejbohatších Čechů. Hodnota jeho majetku se odhaduje na pět miliard korun. V srpnu 2017 se stal volební tváří hnutí Starostové a nezávislí (STAN), svoji kandidaturu po několika dnech stáhl.

Narodil se 21. června 1957. Původně se vyučil elektrikářem, po složení maturity v Jičíne odešel studovat na pražské ČVUT. Po promoci na fakultě elektrotechnické se stal se vývojářem v jabloneckém podniku LIAZ.

Krátce po listopadu 1989 se vrhl na podnikání. Se třemi kolegy založil v Jablonci nad Nisou firmu JABLOTRON a postupně vybudoval z malé společnosti mezinárodně uznávanou firmu. Základem úspěchu se stal vývoj vlastních produktů a výzkum nových technologií.

Dědek společnost přeměnil na holding Jablotron Group a řízení společnosti předal manažerům. Stále se však podílí na inovačních projektech a jejím dalším rozvoji.

Současně s převedením firmy na holding vytvořil i vlastní nadaci, která spolufinancuje nákupy přístrojů do nemocnic nebo opravy památek (například opravu Prezidentské chaty v Jizerských horách). Také přispívá do fondu Neuron pro podporu vědy a Nadačního fondu boje proti korupci.

Po rozpadu koalice KDU-ČSL a hnutí STAN navázal Dědek užší spolupráci se starosty. V srpnu 2017 se na krátko stal jejich tváří a lídrem kandidátky pro parlamentní volby v Ústeckém kraji.

Svými názory se ale vymykal většinovému proudu v hnutí. Chtěl například, aby Starostové přehodnotili svůj negativní postoj vůči Andreji Babišovi a jeho hnutí ANO.

Nakonec ale svoji kandidaturu koncem srpna vzdal a zůstal jen podporovatelem hnutí STAN.

Foto: Milan Malíček, Právo

Podnikatel Dalibor Dědek (vlevo) při oznamování kandidatury pro hnutí STAN

Dědek je nositelem medaile Za zásluhy o stát v oblasti hospodářské, kterou mu v roce 2015 udělil prezident Miloš Zeman. Získal také ocenění Osobnost roku 2013 Libereckého kraje.

Články k tématu