Hlavní obsah

Čína zahájila sčítání obyvatel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Čína v pondělí zahájila sčítání obyvatel, jaké se koná jednou za deset let. Během následujících deseti dní se po celé zemi bude dům od domu pohybovat na šest miliónů sčítacích komisařů zaznamenávajících demografické změny v nejlidnatější zemi světa.

Článek

Jak připomněly tiskové agentury, v roce 2000 byl počet obyvatel Číny stanoven na 1,295 miliardy. Hlavním trendem následujícího desetiletí byl masivní přesun obyvatel z venkova do městských aglomerací.

Je to pošesté, kdy Čína provádí celonárodní sčítání obyvatel. Poprvé ale bude počítat lidi tam, kde skutečně žijí, a ne tam, kde mají registrovaný trvalý pobyt. Tím chtějí úřady lépe zaznamenat demografické změny a zjistit skutečnou velikost obřích čínských měst, ve kterých se nyní počet obyvatel jen zhruba odhaduje.

Pro sčítací komisaře představují jeden z největších problémů obavy obyvatel z narušení soukromí. Část Číňanů proto nemusí být ochotná sdělovat osobní informace ve strachu, že je úřady mohou zneužít.

Další komplikací jsou děti narozené navzdory oficiální politice "jedna rodina - jedno dítě", z nichž mnoho není oficiálně registrováno a nemá tedy žádnou právní identitu. Jejich počet přitom může dosahovat řádově milionů.

Údaje z letošního sčítání budou oficiálně zveřejněny příští rok v dubnu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám