Hlavní obsah

Čeští vědci zamíří na expedici do Amazonie. Budou zkoumat halucinogenní nápoj

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Proměnit amazonskou džungli na výzkumnou laboratoř? Právě o to se pokusí tým pod vedením neurovědce Tomáše Páleníčka, výzkumníka psychoaktivních látek z Národního ústavu duševního zdraví (NÚDZ), který chystá výpravu Expedice Neuron. Cesta hluboko do amazonského pralesa si vytkla za cíl zkoumat potenciál jihoamerického „magického lektvaru“ jménem Ayahuasca.

Foto: Profimedia.cz

Šaman při rituálu s nápojem

Článek

Ayahuasca, kečuánsky „liána duše“ či „liána mrtvých“, je z liány Banisteriopsis caapi a dalších rostlin. Jménem ayahuasca se označuje i samotná liána, někdy se nápoj připravuje jen z ní.

Pomoc proti depresi?

Ayahuasku, kterou můžeme klasifikovat jako psychedelikum, užívají domorodí lidé z Amazonie za účelem léčení a duchovních rituálů. Nedávno se v klinických podmínkách prokázaly terapeutické účinky ayahuasky u depresivních pacientů odolných vůči zavedeným léčebným postupům.

„K dnešnímu dni však nebyly hlášeny žádné vědecké informace o akutních a dlouhodobých účincích ayahuasky podané v tradičním kontextu. Plánovaná studie se tedy zaměří na její neuropsychologické a neurobiologické účinky, které budou vědci vyhodnocovat pomocí psychometrických stupnic a EEG. Podá se zdravým dobrovolníkům domorodým šamanem v Amazonii,” vysvětlil Páleníček.

Do ČR přijede přednášet Ninawa Inu Huni Kui

Na konci listopadu Prahu podle NÚDZ navštíví neurovědec Eduardo Schenberg, který se věnuje výzkumu ayahuasky a psychoterapii s využitím psychedelických látek.

Přijede spolu se zástupcem tradičních komunit, Ninawou Inu Huni Kui, který je nedávno zvoleným prezidentem FPEHAC, organizace spojující všechny obyvatele Huni Kui žijící v rozsáhlé oblasti státu Acre, hluboko v brazilské Amazonii. Cílem je dotáhnout přípravy výzkumné expedice.

Foto: Profimedia.cz

Ayahuasca

„Na setkání byl přizván i známý antropolog žijící ve Švýcarsku Jeremy Narby, mimo jiné autor knihy Kosmický had, který strávil několik let života s lidmi kmene Ašaninků v peruánské Amazonii, kde popsal původní způsoby užití zdrojů deštného pralesa. Všichni v obdobné sestavě vystoupí i pro veřejnost v rámci přednáškového a diskusního bloku nazvaného Věda potkává tradici, které proběhnou v Praze a Ostravě,” shrnul Páleníček.

V Praze to bude ve středu 28. listopadu v budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, v Ostravě den poté na zatím neupřesněném místě.

Akci organizuje Nadační fond pro výzkum psychedelik za podpory NÚDZ zdraví a Nadačního fondu Neuron.

Reklama

Související články

Smog zhoršuje poznávací schopnosti

Znečištění vzduchu má podle nového výzkumu „obrovské dopady” na poznávací schopnosti. Výzkum tak ukazuje, že nezdravý vzduch má na společnost široký vliv,...

Vědci hlásí průlom u Alzheimera

Britští a švédští vědci objevili podle deníku The Daily Mail nový způsob, jak čelit potenciální zkáze zdravých mozkových buněk. Tvrdí, že jejich „světově...

Výběr článků

Načítám