Hlavní obsah

Čeští hooligans odjeli tajně bojovat do Kyjeva

Praha

Dvojice slávistických hooligans se podle informací Novinek vydala koncem února do centra protivládních nepokojů v Kyjevě. Připojili se ke krajně nacionalistickému hnutí Pravý sektor, které se hlásí k odkazu radikálního bojovníka za ukrajinskou nezávislost Stepana Bandery. Kamarádi obou Čechů jim pomohli zaplatit cestu na Ukrajinu a poslali do Kyjeva i finanční pomoc.

Čeští hooligans odjeli bojovat do KyjevaVideo: Jiří Forman, Novinky

 
Článek

„V autobuse nám bylo vysvětleno, že se militantní demonstranti dělí do bojových jednotek a že každá má své území a úkoly. V Kyjevě prý nafasujeme nějaké zbraně a přidělí nás k nějaké té skupině,“ napsal jeden z rowdies na sociální síť.

Fotografie, které se objevily na několika sociálních sítích, ukazují dvojici v sídle nacionalistického hnutí Pravý sektor. O tom, že zbraně skutečně dostali do rukou, vypovídá i snímek přímo z bojů v ulicích Kyjeva.

Foto: Facebook , .

Slávističtí hooligans v Kyjevě

Podle informací Novinek mezi sebou čeští radikálové na podporu krajně pravicových ukrajinských nacionalistů vybrali částku ve výši několika set tisíc korun. Cestou obou mužů do Kyjeva a jejich kontakty s ukrajinskými nacionalisty se už také zabývají české bezpečnostní složky.

Foto: Facebook, .

Čeští hooligans v severočeském Mostě vyjadřují podporu radikálním ukrajinským demonstrantům

Podle odborníků na extremismus oslovených Novinkami dostala česká krajní pravicová scéna společně s českými hooligans událostmi na Ukrajině nový impuls. Na ligových fotbalových zápasech a i na malých hřištích se vyskytují fotografie vyjadřující podporu Pravému sektoru. Nechybí symboly rasismu a nacismu.

Rusko vydalo zatykač na vůdce Pravého sektoru

Do dění kolem ukrajinského Pravého sektoru se ve středu zapojilo i Rusko. Vydalo mezinárodní zatykač na vůdce tohoto ukrajinského hnutí Dmytra Jaroše. Podle představitele ruského vyšetřovacího výboru Vladimira Markina Jaroš veřejně vyzýval k extremismu a k terorismu.

Jádrem Pravého sektoru jsou radikální fanoušci fotbalového klubu Dynamo Kyjev. Ti už v průběhu protestů proti sesazenému prezidentu Viktoru Janukovyčovi patřili k nejaktivnějším skupinám v Kyjevě a bojovali s tamní policií.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám