Hlavní obsah

Český Těšín vzkřísil kavárnu Avion

Právo, Pavel Karban

Po více než 70 letech se v sobotu opět otevřely dveře proslulé českotěšínské kavárny Avion. Nová multifunkční literární čítárna a kavárna stojí na místě původní kavárny, a protože město nemůže používat název Avion, jmenuje se Noiva.

Foto: Pavel Karban, Právo

Po více než 70 letech mohou obyvatelé i návštěvníci Českého Těšína opět chodit do Avionu. Na místě kdysi proslulé prvorepublikové kavárny nechalo město postavit literární čítárnu a kavárnu Noiva.

Článek

Těšínskou kavárnu a restauraci Avion na rohu tehdejší Saské kupy, dnešní Hlavní třídy a Masarykových sadů, dala v roce 1933 postavit Rosalie Wiesnerová. Podnik se rychle stal centrem společenského a kulturního života a vzhledem k poloze na hranici i základnou pro pašeráky.

Budova byla poškozena společně s Hlavním mostem, na jehož místě stojí dnes most Družby, poté, co byl 1. září 1939 vyhozen do povětří ustupujícím polským vojskem. Most pro jeho strategický význam Němci znovu rychle postavili. Při té příležitosti rozebrali výbuchem poškozenou budovu kavárny Avion, která patřila Židům.

Ačkoli Avion žil kavárenským životem jen velmi krátce, z mysli obyvatel Českého Těšína i Cieszyna nevymizel. Ve své jedné písni vzpomenul kavárnu i písničkář Jarek Nohavica, své místo má i v představení Těšínské niebo Cieszynskie nebe. O obnovení zašlé slávy Avionu se postarala českotěšínská radnice. Zahrnula stavbu do česko-polského projektu Zahrada dvou břehů, který je určen na využití obou břehů hraniční řeky Olše.

„Noiva je první dokončenou investicí nejen z tohoto projektu, ale také z projektu Revital park, který kromě kavárny zahrnuje ještě rekonstrukci Masarykových sadů a mostu Družby,“ popsal místostarosta Českého Těšína Stanislav Folwarczny (ODS).

Kvůli kavárně muselo město nejprve postavit nad řekou opěrnou zeď. Stavba obou trvala zhruba dva roky a přišla na 20 miliónů korun. I když se nová kavárna jmenuje Noiva, původní název si totiž nechal zaregistrovat jeden z místních podnikatelů, Folwarczny moc nevěří, že jí tak lidé budou říkat. „Původní název mají hodně v povědomí, myslím, že všichni budou stejně chodit do Avionu,“ pousmál se.

Foto: Pavel Karban, Právo

Po více než 70 letech mohou obyvatelé i návštěvníci Českého Těšína opět chodit do Avionu. Na místě kdysi proslulé prvorepublikové kavárny nechalo město postavit literární čítárnu a kavárnu Noiva.

Na podobě Noivy pracovala dvojice architektů Czesław Mendrek a Andrea Šacherová. „Naším záměrem bylo docílit funkcionalistického vzhledu. Šlo o celkový dojem, aby ten, kdo znal, podobu původního Avionu si řekl, že tohle je něco podobného,“ vysvětlil Mendrek a dodal, že velký problém byl například s grafickými podklady či původními plány.

„Nic takového neexistovalo, byly pouze původní fotky, a to ještě jen exteriéru. Pro mě nejcennější věc byl původní urbanistický nákres, jak byla realizovaná původní budova Avionu, a od něj jsem se odpíchl,“ dodal architekt.

Reklama

Související témata:

Související články

Rodinné domy zlevňují

Pokles poptávky po nemovitostech, který vedl ke zreálnění cen bytů (především v panelových sídlištích), působí i na ceny rodinných domů. Trh s rodinnými domy...

Výběr článků

Načítám