Hlavní obsah

Česko zasype sníh

Česko zasáhne v úterý odpoledne a ve středu silné sněžení, varují meteorologové. Současně bude vát silný vítr, až do pátku proto hrozí ve vyšších polohách tvorba jazyků a závějí, upozorňuje Český hydrometeorologický ústav ve své výstraze. Změnu počasí přináší hluboká tlaková níže, která bude zvolna postupovat ze Skandinávie nad Bělorusko, do Česka proto bude pronikat studený a vlhký vzduch.

Foto: Pavel Karban, Právo

Ilustrační foto

Článek

V nárazech může vítr dosahovat rychlosti 60 až 80 kilometrů v hodině, na horách až 110 km/h. Silný vítr očekávají v Čechách a na Českomoravské vrchovině od úterního odpoledne do středečního večera, na Moravě a ve Slezsku ve středu ráno a dopoledne.

Vítr může poškodit stromy a budovy, meteorologové doporučují opatrnost při řízení aut. Na horách by lidé neměli chodit na hřebeny.

Během středečního odpoledne a večera bude vítr od západu slábnout a může začít sněžit i v nížinách.

„Protože se bude postupně ochlazovat, začnou se již v druhé polovině noci na středu od vyšších poloh vytvářet zmrazky a náledí, jejichž tvorba se během středečního odpoledne a večera přesune do středních a nižších poloh,“ varují meteorologové.

Sněhové jazyky a závěje hrozí v celém Karlovarském a Libereckém kraji, v dalších regionech jen na části území.

Meteorologové varují před úrazy po uklouznutí, starší nebo méně mobilní lidé by měli raději omezit vycházení ven. Řidiči by měli jezdit opatrně, některé silnice mohou být nesjízdné.

Reklama

Výběr článků

Načítám