Hlavní obsah

Cena elektřiny

Foto: Milan Malíček, Právo
Článek

Cena elektřiny je tvořena dvěma částmi - regulovanou a neregulovanou. Regulovanou část stanoví Energetický regulační úřad (ERÚ) a její výše je platná vždy celý kalendářní rok. Neregulovanou část stanovují jednotliví dodavatelé a mohou ji během roku měnit.

Regulovaná část se na celkové ceně ještě v roce 2021 podílela více než polovinou, v roce 2023 už to byla méně než čtvrtina. Regulovaná část ceny se skládá z poplatku za rezervovaný příkon podle velikosti jističe, poplatku za systémové služby, příspěvku na obnovitelné zdroje a poplatek operátorovi trhu.

Poplatek za rezervovaný příkon znamená, že provozovatel soustavy rezervuje podle velikosti jističe určitý příkon. Jistič bývá nastaven tak, aby mohly být všechny spotřebiče v domácnosti zapnuté najednou, přestože takový případ není příliš reálný. Poplatek se platí i při nulové spotřebě elektřiny.

Systémové služby jsou činnosti, které vykonává provozovatel české přenosové soustavy ČEPS. Jedná se zejména o zajištění rovnováhy mezi výrobou a spotřebou elektřiny v každém okamžiku.

Příspěvek na obnovitelné zdroje, kterým je podporována hlavně výroba ve fotovoltaických elektrárnách, je zastropován na 495 Kč bez DPH (asi 600 Kč s DPH) za spotřebovanou megawatthodinu. Průměrná domácnost, která ročně spotřebuje 2 megawatthodiny, tak měsíčně na obnovitelné zdroje přispívá zhruba stokorunou.

Poplatek operátorovi trhu je platba za činnost státní společnosti OTE, která má na starosti hlavně organizaci krátkodobého trhu s plynem a elektřinou a zpracovávání bilancí nabídek a poptávek na dodávku a odběr elektřiny.

Neregulovaná část ještě před pár lety tvořila necelou polovinu výsledné ceny, dnes už to je ale více než tři čtvrtiny. Skládá se ze samotné ceny silové elektřiny a z pevné ceny za měsíc.

Cena silové elektřiny, kterou stanoví dodavatelé, je v zásadě jedinou položkou, kterou mohou odběratelé ovlivnit - když zvolí jiného, levnějšího dodavatele. Výsledná cena ale může být ovlivněna například vstupními bonusy, které platí jen jednorázově, nebo nutností fixace ceny na delší období spojené s nutností podpisu několikaleté smlouvy s dodavatelem. Při výběru dodavatele je tak dobré nesledovat pouze jednotkovou výši silové elektřiny, ale vzít v potaz všechny další aspekty.

Pevná cena za měsíc je poplatek za existenci odběrného místa.

K ceně je ještě třeba připočíst daň z elektřiny, která ale činí zanedbatelných 34 korun za odebranou megawatthodinu, tedy asi tři haléře za kilowatthodinu. Při roční spotřebě 2 megawatthodin tak měsíčně na této dani spotřebitelé zaplatí méně než 6 Kč.

Články k tématu

Pražská plynárenská od března zlevní energie

Pražská plynárenská zlevní od 1. března energie. V případě plynu u základního ceníku Standard, na který navazují také další produkty, sníží cenu v průměru...

Havlíček: Současná vláda nemá sociální cit

Je nepřípustné, aby v Evropě ceny energií klesaly, ale v Česku rostly, říká v rozhovoru pro Právo a Novinky stínový premiér ANO a místopředseda Sněmovny Karel...

E.ON zlevní zákazníkům bez fixace elektřinu

E.ON zlevní od 1. října všem stávajícím zákazníkům, kteří nemají fixaci, elektřinu až o 16 procent. Stejný krok dodavatel nedávno učinil také u dodávek plynu,...

PRE razantně zlevňuje

Pražská energetika (PRE) od 1. září výrazně zlevní dodávky energií novým i stávajícím zákazníkům. V případě elektřiny sníží cenu o 20 procent, u plynu dokonce...

Stát od výrobců elektřiny dostal 5,7 miliardy

Výrobci elektřiny v České republice za prosinec a leden vyplatili státu v rámci odvodu z nadměrných příjmů 5,7 miliardy korun. V příjmech státního rozpočtu se...

Úsporný tarif už v zálohách za říjen

Dodavatelé elektřiny lidem v říjnových zálohách už zohledňují úsporný tarif. Ten domácnostem do konce roku přinese úsporu v průměrné výši 4000 Kč. Samotný...