Hlavní obsah

Britský královský protokol je nesmysl, řekla královna Alžběta II.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Britský královský protokol je podle Jejího Veličenstva Alžbety II. nesmysl. Panovnice Spojeného království se s tím údajně svěřila někdejší první dámě Spojených států Michelle Obamové v roce 2016 během soukromého rozhovoru při návštěvě hradu Winsdor. Ve středu o tom informovala stanice CNN.

Foto: Pool, Reuters

Britská královna Alžběta II.

Článek

„Čekala jsem na ni v autě a v hlavě mi pořád šrotovalo ´nespadni a za žádných okolností na nikoho nesahej´,“ vzpomínala Obamová na nervozitu, která ji před setkání s britskou královnou svazovala.

Foto: Jose Luis Magana, ČTK/AP

Bývalá první dáma USA Michelle Obamová

Její Veličenstvo ale rychle prolomilo ledy a potěšilo americkou první dámu neformálním a přátelským přístupem.

"Královna řekla ´nastupte a sedněte si kamkoli'. Jenže ona říká jednu věc, vy myslíte na protokol, a pak řekla: ´Jsou to všechno nesmysly, prostě si nastupte´", vzpomínala Obamová při představování své knihy Becoming.

Obamová byla v roce 2009 v souvislosti s britskou královnou kritizována za to, že panovnici během rozhovoru při recepci objala kolem ramen. To odporuje pravidlům protokolu. Už tehdy Buckinghamský palác událost bagatelizoval. [celá zpráva]

Někdejší první dáma řekla CNN také to, že její choť Barack Obama má královnu rád, protože mu připomíná babičku Toot. „Je chytrá, milá a zábavná. Rozhodně je její velký obdivovatel,“ prozradila manželka bývalého nejmocnějšího muže Spojených států.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám