Hlavní obsah

Boko Haram má nového vůdce, moc se toho o něm neví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Islámský stát oznámil, že jeho západoafrický vilaját, bývalé hnutí Boko Haram, má nového vůdce abú Musaba Barnawího. Ten slíbil, že nebude útočit na mešity či trhy využívané muslimy, uvedla agentura AP. Osud dosavadního vůdce Abubakara Shekaua není znám.

Foto: Akintunde Akinleye, Reuters

Žena ve městě Michika, které Boko Haram vypálilo, než je dobyla nigerijská armáda

Článek

Arabsky psaný a islamistům blízký deník An-Nabáa uvedl ve středu jméno nového vůdce, který dříve působil jako mluvčí organizace Boko Haram. V této funkci se objevil na jejím videu z ledna 2015.

V rozhovoru pro islamistický list Barnawi uvedl, že jeho skupina „zůstává silou, se kterou je třeba počítat”, a že přijímá nové rekruty. Boj, který jeho muži vedou proti západoafrickým státům, nazval válkou vedenou muslimy proti „odpadlíkům a křižákům”.

I když působil umírněněji než Sheakau, řekl, že města, která budou vzdorovat Boko Haram při jeho snaze o vytvoření islámského státu budou srovnána se zemí.

Také se vyjadřoval proti demokracii a západnímu vzdělání, což byla původní hlavní idea skupiny, které sice na konci loňského roku utrpěla značné porážky a byla skoro rozprášena, ale v posledních měsících se zkonsolidovala.

Převrat v Boko Haram?

Experti jsou přesvědčeni, že v Boko Haram došlo k převratu nebo se původní skupina se rozštěpila. Už dříve se od ní oddělila frakce Ansaru, která se soustředila na unášení cizinců a nesouhlasila s vyvražďováním civilistů, zejména muslimů.

Analytik Jacob Zenn je přesvědčen, že nový vůdce reprezentuje křídlo blízké IS, zřejmě spojené s Ansaru. Zřejmě v něm bude hrát větší roli víra jako sjednocující prvek. Boko Haram sice byla islamistická skupina, ale budovaná na etnickém základě. Hlavní roli v ní hráli Kanuriové, kteří prováděli etnické čistky

Už dříve se spekulovalo, že dosavadní vůdce Sheakua, jehož osud nebyl v článku zmíněn, už není ve vedení, nebo vede menší oddělenou frakci. Může ale být i po smrti, opakovaně se uvádělo, že byl zabit. Naposled promluvil v srpnu 2015.

Boko Haram zabilo přes 20 000 lidí, další skoro dva milióny uprchly ze svých domovů. Skupina také unesla 260 školaček z Chiboku. Radikálové z Boko Haram podnikají útoky i v Kamerunu, Nigeru a Čadu. Organizace se loni v březnu přihlásila k Islámskému státu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám